Če si domžalski nogometaši v jesenskem delu prvenstva ne bi privoščili previsokega zaostanka, bi se z Olimpijo enakovredno udarili za naslov državnega prvaka. Na zadnjih desetih tekmah so ujeli izjemen niz zmag, a jim za prevzem vodstva zmanjkuje časa, saj tudi vodilna Olimpija ne popušča. Do konca prvenstva je le enajst krogov, Domžale pa resda čaka še zaostala tekma s Celjem. Olimpija deluje tako suvereno, da je zgolj sama sebi največji konkurent v boju za drugo zvezdico v zadnjih treh letih. V Ljubljani se že porajajo ugibanja, kakšna bo odločitev predsednika kluba Milana Mandarića, če bo Olimpija osvojila dvojno krono. Mandarić je večkrat poudaril, da bo iz Stožic odšel takrat, ko bo klub dosegel vrhunec.

ANKARAN – GORICA danes ob 15. uri, sodnik: Obrenović

Ob napovedih tekem Ankarana se vsaj toliko kot z njihovo igro ukvarjamo z iskanjem odgovorov na vprašanje, zakaj so šele v Dravogradu našli partnerja, ki jim je (lahko) ponudil stadion za prizorišče domačih tekem.

Očitno je koroška zgodba končana po le eni spomladanski tekmi, ki je bila ob gostovanju Maribora tudi ekonomsko »upravičena,« preostale so bile odigrane v Ajdovščini in Novi Gorici. In prav Športni park bo gostil tudi zadnjih pet domačih tekem brezdomca iz občine, ki jo nosi v imenu, medtem ko je registriran v sosednji, s katero pa sta že več mesecev ločena. Po njegovi zaslugi bo v naslednjih dveh mesecih Nova Gorica edino slovensko mesto z dvema prvoligašema. To pa ne bo prvič, tako je bilo že pred osmimi leti ob gradnji koprske Bonifike, ko je tu gostoval Koper in se je Gorica že znašla v vlogi gosta na svojem stadionu. Obe ekipi bosta to pomlad v Športnem parku odigrali četrto tekmo.

»Gostje« so seveda favoriti dvoboja, ne nazadnje so Ankarančani brez treh kaznovanih po visokem porazu v Celju, v ekipo pa se vrača mladinski reprezentant Badžim. Goričani spet s Humarjem, a potolčeni po torkovem pokalnem porazu z Aluminijem in za zdaj neuspešnim pokalnim reševanjem nove evropske sezone.

Verjetni postavi – Ankaran: Bužan, Nkama, L. Badžim, Vodeb, Matošević, Pahor, Soldo, Mate, Suljić, Romero, Furjan. Gorica: Sorčan, Gregorič, Kavčič, Celcer, Škarabot, Tešija, Grudina, Džuzdanović, Osuji, Žigon, Burgič. Naš namig: 2.

MARIBOR – CELJE danes ob 16.20, sodnik: Balažič

Z obrambo Jasmina Handanovića in izenačenjem Luke Zahovića prvenstvo, tako menijo Mariborčani, na derbiju še ni bilo odločeno. Pa čeprav imajo vijoličasti zgolj eno zmago v šestih spomladanskih tekmah. Ne samo, da (resda s tekmo manj) zaostajajo deset točk za Olimpijo, temveč so jih z zaostalo tekmo ujele še Domžale in Mariborčani so padli na tretje mesto. »Narediti moramo preobrat, ki ni uspel še nikomur. Se pa ne pretvarjamo: vemo, kakšna je situacija, do uspeha bomo prišli z izjemno požrtvovalnostjo. Drugače ne bo šlo,« recept vidi trener Darko Milanič.

Ampak kako doseči, da Maribor ne bo, kot je pojasnjeval Zlatko Zahović, zadeval vratnic in prejemal evrogolov? »Vsak mora prevzemati vlogo, ki jo ima v ekipi,« pojasnjuje Milanič. Bodo proti Celju vsaj v kader prišli Martin Kramarič, Blaž Vrhovec in Jan Mlakar? »Na Mlakarja zelo računam, Vrhovec pa je pred derbijem sam rekel, da še ni pripravljen.«

Celjani bodo do srede ugotovili, kako blizu ali daleč so Evropi. Ta teden so dobro začeli prvi polfinalni pokalni obračun z Olimpijo, vendar nato izgubili (1:2). Bolje jim gre proti Mariboru, saj so že štirikrat zapored neporaženi, Dušan Kosič pa se je na pripravljalni tekmi (1:4) lahko naučil, kako se ne kosati z Mariborom. A celjski fokus je opazno bolj na pokalu.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Ivković, Viler, Cretu, Pihler, Hotić, Vršič, Tavares, Zahović. Celje: Jurhar, Pečnik, Stojinović, Džinić, Brecl, Cvek, Pišek, Lupeta, Pungaršek, Požeg Vancaš, Vizinger. Naš namig: 1.

RUDAR – ALUMINIJ danes ob 18.45, sodnik: Šmajc

Aluminij je s presenetljivo pokalno zmago v Novi Gorici na pragu finala, kar mu odpira možnosti celo za zagotovitev evropske vozovnice, vendar prioriteta ostaja prvoligaško tekmovanje. Kidričani imajo na osmem mestu šest točk prednosti pred devetim Triglavom, ki mu za ovratnik diha Ankaran.

Rudar? Po uspešni jeseni je kazalo, da bi Velenjčani lahko mešali štrene pri vrhu, a so spomladi proti vodilni trojici prejel že deset zadetkov. Trenerju Marijanu Pušniku se ni obrestovalo, da je med tednom premešal začetno enajsterico, saj so Domžale s štirimi goli in dinamično igro povozile Rudarja. Pušnika danes čaka interni dvoboj z Oliverjem Bogatinovim, s katerim sta pred dvema sezonama dokaj uspešno delovala pri Olimpiji. Hitri napadalec Ibrahim Mensah je najnevarnejši v vrstah Aluminija, saj je spomladi ujel golgetersko formo.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Pušaver, Tomašević, Kašnik, Pišek, Trifković, Bijol, Novak, Parfitt-Williams, Radić, Šehić. Aluminij: Kovačić, Ploj, Zeba, Šme, Jakšić, D. Mensah, Nunić, Klapan, Petrovič, I. Mensah, Kidrič. Naš namig: 0.

KRŠKO – OLIMPIJA jutri ob 15.50, sodnik: Perić

Olimpija ima prvenstvo v svojih rokah. Spomladi še ne pozna poraza, trener Igor Bišćan pa ima na voljo dovolj nogometašev za naporen ritem dveh tekem na teden. Kako trden značaj ima moštvo pod vodstvom mladega hrvaškega trenerja, je pokazala tudi pokalna tekma s Celjem, ko je Olimpija po zaostanku zmagala v sodnikovem podaljšku.

Bišćan je šele drugo leto trener članskega moštva, a se mu tudi zaradi bogatih igralskih izkušenj v Liverpoolu, Panathinaikosu in Dinamu skorajda ne pozna, da je na začetku trenerske poti. Potem ko je bil lani prvak z Rudešem v drugi hrvaški ligi, je v Olimpijo prišel brez trenerske licence, vendar je z znanjem dokazal, da Ljubljančani boljšega trenerja v vladavini Milana Mandarića še niso imeli. Bišćan si lahko prilasti zasluge, da je doslej uspešno prebrodil vse zaplete v vrhu ljubljanskega kluba. Čeprav pritiskov ne manjka, nikomur ne dovoli vmešavanja v trenersko delo, s čimer si je zagotovil avtoriteto.

Tekma s Krškim bo za Olimpijo pomembna tudi zaradi gostovanja vročih Domžal čez teden dni v Stožicah. Ljubljančani doslej niso imeli težav z zmagovanjem na »malih« tekmah, ki prinašajo lovorike. Krško je vrhunec spomladi doživelo s senzacionalno zmago v Ljudskem vrtu. Olimpija bo za Posavce zahtevnejši zalogaj.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Gorenc, Ejup, Ogrinec, Kulinitš, Volarič, Balić, Da Silva, Šturm, Vekić, Škrbić. Olimpija: Ivačič, Štiglec, Uremović, Ilić, Apau, Miškić, Tomić, Alves, Čanađija, Savić, Issah. Naš namig: 2.

DOMŽALE – TRIGLAV jutri ob 19. uri, sodnik: Vinčić

Potem ko so Domžale lani poleti z izločitvijo Freiburga presegle cilje v evropskem tekmovanju, so po desetih zaporednih zmagah na dobri poti tudi v slovenskem prvenstvu. Domžalčani so igrivi in učinkoviti, saj v tej sezoni dosegajo 2,25 gola na tekmo, kar je največ med vsemi prvoligaši, a najmikavnejši preizkušnji z vodilno Olimpijo šele prihajata.

»Smo v odlični formi. Igralci vseskozi kažejo neizmerno energijo, s katero želijo doseči veliko zadetkov. Lepo je gledati, kako igrajo. Veseli me, da nadaljujemo vsebinsko usmeritev, ki temelji na napadalni igri, kar se kaže tudi v številu doseženih zadetkov,« je za klubsko spletno stran povedal domžalski trener Simon Rožman, ki je v urejenem okolju ob Kamniški Bistrici lahko pokazal svoj trenerski potencial. Domžale še nikdar v zgodovini niso bile tako uspešne, da bi zmagale desetkrat zapored. Niz bodo poskušale nadaljevati tudi jutri proti Triglavu, ki komaj dohaja prvoligaški ritem. Kranjčani so spomladi še vedno brez zmage, zato jih čaka krčevit boj za obstanek med prvoligaši.

Napadalec Matej Poplatnik je z dvanajstimi goli resda prvi strelec lige (od tega je petkrat zadel z enajstih metrov), ena od opaznejših težav Triglava pa je ravno učinkovitost, saj je preostali del moštva v vsej sezoni zabil le osem golov.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Melnjak, Klemenčič, Dobrovoljc, Kirm, Vetrih, Husmani, Ibričić, Širok, Ibraimi, Bizjak. Triglav: Arko, Šmit, Suljević, Zec, Križaj, Tijanič, Elsner, Krcić, Vokić, Mlakar, Majcen. Naš namig: 1.