Bliža se čas volitev in s tem tudi predstavitve strank oziroma njihov boj za naše glasove. Žal, vsaj tako se mi zdi, smo volilci bolj kratkega spomina in kaj hitro pozabimo vse napake, ki jih stranke delajo, ko enkrat prestopijo prag parlamenta, še posebej to velja za stranke v vladi.

Če hočemo biti aktivni državljani, moramo biti torej zahtevni in kritični, stranke pa nagraditi ali kaznovati z našimi glasovi.

Ko poslušam ali berem analitike, se potrjuje, da volilci bolj ali manj glasujemo za stranko glede na simpatičnost oziroma priljubljenost voditelja ali kdo nam je v odločilnem trenutku bolj simpatičen. Verjetno zelo narobe.

Torej, res bi bilo prav, da bi poznali program stranke. Pa sem šel na njihove (seveda ne vse, devet večjih) spletne strani in videl, da imajo zelo različne obsege programov. Tri imajo manj kot 10 strani, tri imajo manj kot 40 strani, ena 40, ena 77 in ena še v pripravi.

Prav je, da imajo stranke podroben program, toda za povprečnega volilca, ki je pripravljen pogledati glavne poudarke programov in jih med seboj tudi primerjati, je tolikšen obseg gradiva neprimeren oziroma neprebavljiv. Zato menim, da bi bilo mnogo bolj učinkovito, če bi stranke pripravile »povzetke«, ki bi bili napisani na eni ali največ dveh straneh.

Predlagam, da bi v ta pregledni povzetek zapisali:

– do največ pet najpomembnejših nalog oziroma ciljev, ki bi jih stranka izvajala in bi po njihovem bile ključne za napredek države in blaginjo državljanov. Na primer s področja davkov, zdravstva, sodstva, upravnih postopkov itd.;

– kako bi jih dosegli;

– v kakšnem času bi jih realizirali (na primer v prvem letu mandata);

– kaj bi oziroma bodo naredili, če nalog ne bo izvršili (na primer odstopili iz koalicije).

Prav tako bi bilo tudi zelo dobro, če bi se stranke vsaj načelno opredelile do tega, s katerimi strankami bi šle v koalicijsko povezovanje, tako da volilci ne bi bili izigrani, ko bi se »njihova« stranka povezala v koalicijo s stranko/-ami, ki jih volilec absolutno ne podpira ali sprejema, kar bi lahko pomenilo, da je bil prevaran ali izigran.

Slavko Cimprič, Bovec