V Turčiji in tudi širše je Grup Yorum zelo priljubljen. Glasbeni folk rock kolektiv je leta 1987 ustanovila skupina študentov. Izdal je že več kot dvajset albumov. Na njih je veliko protestnih skladb zoper kapitalizem, imperializem, veliko je pesmi, ki so izrazito kritične do turških oblasti. Ena skladba pripoveduje o rušenju revnih okolišev, ki morajo narediti prostor luksuznim nebotičnikom.

Občasno, zaradi provokacije, pojejo v kurdskem jeziku. Prepevajo tudi protestno skladbo v spomin na 302 mrtva rudarja iz Some in o državnem udaru iz leta 1980. Oblast predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je rigorozno udarila zoper glasbeno zasedbo z zelo pretočnim članstvom, še posebej je Erdoganov srd občutila po poskusu državnega udara leta 2016, po katerem ji je bilo prepovedano javno nastopanje.

Očita se ji povezanost z militantno marksistično skupino DHKP-C, ki ni zgolj v Turčiji uvrščena med teroristične organizacije, temveč tudi v ZDA in EU, je poročal britanski Guardian. »V preteklih letih so glasba in besedila zasedbe postali bolj kričavi,« razloži glasbeni strokovnjak Lyndon Way. Privlačnost Grup Yorum danes še dodatno povečuje njeno vztrajno upiranje avtoritativni oblasti, ki hoče utišati kakršnokoli kritično izražanje. Čeprav je zaprtih že enajst njenih članov, Grup Yorum ne utihne.

Decembra lani so nastopili v Londonu, letos načrtujejo koncerte v Franciji, Nemčiji in v Belgiji. Ko postaneš član zasedbe, se zavedaš, kaj te čaka, pravi neki njen prostovoljec. »Vendar so tega že vajeni. Sebe doživljajo kot glas tistih, ki v državi nimajo glasu.«