Ameriška vlada je danes svoje sankcije proti Rusiji razširila na še sedem oligarhov in sedemnajst visokih političnih osebnosti ter na štirinajst podjetij, vključno z ruskim državnim podjetjem za izvoz orožja Rosoboronexport ter njegovo banko Russian Financial Corporation Bank. Kot osrednji razlog za ukrepe je finančni minister Steven Mnuchin navedel »škodljivo delovanje Rusije po svetu«, predsednik Donald Trump pa je sodeč po sporočilu Bele hiše dejal: »Ne smemo dovoliti, da bi bili tisti, ki sejejo zmedo, razkol in mržnjo, pri tem uspešni.«

Kot širše razloge za sankcije je Washington navedel rusko ravnanje v Siriji in Ukrajini, priključitev Krima in vmešavanje v predlanske ameriške predsedniške volitve.

Sankcije bi lahko povzročile nekaj škode ruskemu gospodarstvu, zlasti energetskemu in finančnemu sektorju ter poslovanju z aluminijem. Predvsem pa so jasno sporočilo Putinu in njegovemu krogu gospodarstvenikov, da v ZDA ali vsaj pri delu njihove politike še narašča nezadovoljstvo z ravnanjem Kremlja po svetu.

Na črnem seznamu tudi predsednikov zet

Na spisku se je tokrat znašlo nekaj znanih imen, morda je najbolj znan Oleg Deripaska, magnat, ki je obogatel z aluminijem in je tesno povezan s Putinom, znan pa je tudi po tem, da je imel dobre zveze z nekdanjim voditeljem Trumpove predvolilne kampanje Paulom Manafortom. Na seznamu sankcij se je znašel Putinov zet Kiril Šamalov iz energetskega sektorja, ki je poročen s predsednikovo mlajšo hčerko Katerino. Tarča ukrepov je tudi eden najbogatejših Rusov Sulejman Kerimov, ki ima podjetje za proizvodnjo zlata. Potem so tu še oligarh in nekdanji Putinov partner pri judu Igor Rotenberg, nekdanji premier Viktor Zubkov in celo Putinov osebni stražar.

Moskva se je na sankcije odzvala s sporočilom, da predstavljajo »korak k uničenju svobode poslovanja in globalnega gospodarskega povezovanja«.

Bela hiša, ki je dodatne sankcije proti Rusiji uvedla predvsem na pritisk kongresa, pa pravi, da ukrepi ne bodo ustavili priprav na srečanje Trumpa in Putina. »Kot je dejal predsednik, želimo imeti dobre odnose z Rusijo, a to je odvisno od njenih dejanj,« je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Odnosi so se sicer kljub prvotnim Trumpovim napovedim o mogoči otoplitvi zadnje leto slabšali in dosegli eno najnižjih točk z ameriškim izgonom ruskih diplomatov v okviru kolektivnih ukrepov Zahoda proti Moskvi zaradi trditev o njeni vpletenosti v zastrupitev bivšega dvojnega vohuna v Veliki Britaniji. Rusija je Združenim državam odgovorila z enakim ukrepom.