Kot so za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnili pri spletni trgovini Taobao, so v zadnjih dneh Sveto pismo in druge knjige brez knjižne številke umaknili iz prodaje. V nekaterih spletnih trgovinah je sicer še vedno na voljo angleška različica Biblije.

Druge verske knjige, med drugim Koran in daoistični Dao de jing, so medtem še vedno v prodaji, poroča AFP.

Vse knjige, ki so naprodaj na Kitajskem, morajo biti uradno odobrene in Sveto pismo je bilo v zadnjih letih ves čas na voljo. Kitajsko različico mednarodne standardne knjižne številke (ISBN), ki jo potrebujejo knjige za legalno prodajo, podeljuje splošna uprava za tisk in publikacije. Kitajska vlada in omenjena agencija na prošnjo AFP za pojasnilo nista odgovorili.

Jin Mingri, pastor protestantske zionske cerkve v Pekingu, ki ni registrirana pri kitajski vladi, je dejal, da so omejitve povezane s strožjim nadzorom nad celotno družbo. »Morda mislijo, da širjenje Svetega pisma po neformalnih kanalih ni dobro za državno ideologijo,« je dejal. Po njegovem mnenju bo to gotovo vplivalo na dostop vernikov do Biblije.

Na Kitajskem je po nekaterih ocenah do 60 milijonov kristjanov

Kitajski krščanski svet ocenjuje, da je v državi okoli 20 milijonov kristjanov v različnih cerkvah, ki jih nadzirajo oblasti. Po nekaterih ocenah je dejansko število kristjanov precej višje, od 40 do 60 milijonov. Številni verniki namreč pripadajo »podtalnim« ali »hišnim« cerkvam, ki poskušajo delovati zunaj vladnega nadzora.

Na Kitajskem živi okoli 12 milijonov katolikov, ki so razdeljeni med državno domoljubno katoliško združenje, katerega škofe izbira komunistična partija, in neuradno katoliško cerkvijo, ki je zvesta Vatikanu. Vatikan in Peking sta pred tremi leti znova zagnala pogajanja o imenovanju škofov, vendar do zdaj nista dosegla dogovora.