Direktor agencije za varstvo konkurence (AVK) Andrej Matovz je danes navedel dva razloga za to, da je zavrnil odstop, h kateremu ga je dan prej pozval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. »Kot direktor moram zagotoviti, da agencija izvaja svoje pristojnosti in naloge, ki jih ima po zakonu, še posebej pa je to pomembno zdaj, ko agencija obravnava več izredno zahtevnih primerov,« je pojasnil Matvoz ter dodal, da je trdno prepričan, da delo opravlja strokovno in neodvisno.

Na potezi svet AVK

Počivalšek je v četrtek pojasnil, da ga k odstopu poziva zato, ker je vrhovno sodišče zavrnilo vladno zahtevo za revizijo odločitve upravnega sodišča iz lanskega novembra, po kateri je bilo Matvozovo imenovanje na funkcijo nezakonito. »Pričakoval sem, da bo direktor sam podal svoj odstop. O tem sva navsezadnje govorila pred vloženim predlogom za revizijo in se je s takšnim mnenjem strinjal. Besede ni držal,« je rekel Zdravko Počivalšek.

Revizijo je vložil tudi Matvoz in njegovo je vrhovno sodišče v nasprotju s Počivalškovo dopustilo. Minister je danes na twitterju zapisal, da je zanj zavezujoča samo odločitev o nezakoniti odločbi o imenovanju direktorja AVK. »Imenovanje sem predlagal jaz in to nezakonito stanje želim odpraviti. Če je vrhovno sodišče res dovolilo revizijo postopka na zahtevo Matvoza, to zame in za ministrstvo nič ne spremeni,« je pojasnil. Danes se Počivalšek na Matvozovo zavrnitev ni odzval, v četrtek pa je izjavil, da je za razrešitev direktorja pristojen svet AVK. »Direktor se lahko predčasno razreši zgolj iz razlogov, ki jih navaja zakon,« pa je zapisal Matvoz. »Sam menim, da razlogi za razrešitev, ki jih navaja zakon, niso podani.«

Postopek na upravnem sodišču je sprožil Damijan Matičič, nekdanji direktor agencije in Matvozov lanski tekmec za položaj. Sodišče je odločilo, da je bilo »sporno izpolnjevanje natečajnih pogojev s strani izbranega kandidata, sporen pa je tudi način, po katerem se je vodil postopek javnega natečaja oziroma izbire«. Minister je zahtevo za revizijo vložil, ker je menil, da je bil direktor izbran zakonito in po ustaljeni praksi.

Trenutno AVK odloča o največjem medijskem prevzemu v zgodovini, in sicer več kot 200 milijonov težkem nakupu družbe Pro Plus, ki jo od CME kupuje ameriški investicijski sklad KKR oziroma njegovo hčerinsko podjetje Slovenia Broadband. Minister je sicer pritiske nanj v zvezi s tem poslom zanikal, pa tudi kakršno koli povezavo tega postopka z njegovim pozivom Andreju Matvozu, naj odstopi.