Nekdanjo južnokorejsko predsednico Park Geun Hye so zaradi korupcije in zlorabe oblasti v zasebne namene obsodili na kar 24 let zapora in 14 milijonov evrov globe. Izrek sodbe je ob odsotnosti (menda bolne) obtoženke, ki se bo pritožila na višje sodišče, prenašala celo osrednja južnokorejska televizija. Sodišče v Seulu je menilo, da se je Parkova, ko je vodila državo, s svojo dolgoletno prijateljico Choi Soon Sil dogovorila, da bosta od velikih južnokorejskih podjetij pridobili, tudi z izsiljevanjem, velike vsote v zameno za protiusluge predsednice države. Choiova je bila že februarja letos obsojena na 20 let zapora.

Parkovo, ki je prišla na čelo države pred petimi leti kot prva ženska in kot voditeljica konservativcev, je decembra 2016 odstavil parlament, marca lani pa se je morala iz predsedniške palače, v kateri je vztrajala, preseliti v zapor. Oktobra 2016 je namreč prišlo na dan, da so se zaupni dokumenti iz predsedniške palače znašli pri Choiovi, nato pa še, da je ta usmerjala predsednico pri dogovarjanju z južnokorejskimi multinacionalkami. Celo določala je, kdo bo v vladi in kaj bo v javnosti povedala predsednica.

Choiova, ki je torej brez kakršnega koli uradnega položaja obvladovala predsednico, si je tako pri južnokorejskih podjetjih nagrabila okoli 60 milijonov evrov. Glavni direktor Samsunga je denimo v sklade Choiove nakazal 35 milijonov evrov v zameno za vladno podporo združitvi Samsunga in Cheil Industries. Podjetje za prevoz ladijskega tovora Hanjin pa je njenim skladom dalo premalo denarja, samo milijon evrov, zato je Choieva onemogočila njegovo reševanje pred stečajem.

Od dobrih namer do nočne more

Parkova zavrača obtožbe in se ni udeleževala sojenja, ki ga je razumela kot »politično maščevanje«. Že njen oče, Park Chung Hee, je vodil Južno Korejo, in sicer kot diktator v letih 1961–1979. V tem času se je tudi začelo prijateljstvo med Parkovo in Choiovo. Ta je namreč hčerka Choi Tae Mina, voditelja verske sekte, ki je vplival na diktatorja Parka. Choi je leta 1974 po umoru Parkove žene postal nekakšen guru 22-letne nesrečne predsednikove hčerke. Prepričal jo je, da je v stiku z duhom pokojne matere, zato so ga imenovali korejski Rasputin. Na tem mističnem ozadju se je spletlo prijateljstvo med Parkovo in Choievo, ki se je še okrepilo po umoru diktatorja Parka leta 1979.

Parkova, ki je vse življenje ostala samska, je šla nato skozi težko obdobje življenja tudi zato, ker so v času demokratizacije v 80. letih vsi po vrsti obsojali njenega očeta. V politiko je pred 20 leti vstopila pod vplivom Choiove in z namenom, da povrne dobro ime očeta. Predvsem je imela podporo med starejšimi volilci, ki so se radi spominjali velike gospodarske rasti v času diktature. Kot voditeljica konservativne stranke je tako, ko je kandidirala za predsednico, obljubljala »drugi gospodarski čudež« v Južni Koreji (prvega naj bi omogočil njen oče). Vendar se je jeseni 2016 njena vladavina sprevrgla v nočno moro. Zadnje leto dni je 66-letna Parkova preživela vse bolj osamljena v svoji 10 kvadratnih metrov veliki jetniški celici ob gledanju televizijskih serij.