Sodnik je 24-urni rok v četrtek odločil, potem ko je brazilsko vrhovno sodišče zavrnilo prošnjo 72-letnega Lule za odlog zaporne kazni spričo obsodbe zaradi korupcije.

Danes je tik pred iztekom enodnevnega roka za prostovoljni prihod na policijsko postajo v mestu Curitiba na jugu države podobno prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni do uporabe vseh razpoložljivih pravnih sredstev za spodbijanje sodbe zavrnilo še drugo najvišje sodišče v največji južnoameriški državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lula zaenkrat ostaja v stavbi sindikata zaposlenih v kovinski industriji v svojem rodnem mestu Sao Bernardo do Campo blizu Sao Paola. Pred stavbo se je zbralo več sto njegovih podpornikov. V pogovoru za časnik Folha de Sao Paulo naj bi Lula dejal, da namerava tam ostati ves dan oz. vsaj počakati na usodo zgoraj omenjene druge prošnje za odlog prestajanja kazni.

Pogajanja za predajo

Po poročanju brazilske državne tiskovne agencije Agencia Brasil, ki jo povzema nemške tiskovna agencija dpa, potekajo trenutno pogovori med zvezno policijo in Lulino odvetniško ekipo glede pogojev za njegovo predajo. Lula bi se tako lahko predal v Sao Paolu, ne v Curitibi, v vmesnem času pa ga zelo verjetno ne bodo poskušali nasilno privesti.

Nekdanji brazilski predsednik trdi, da je bil proces proti njemu politično motiviran in da služi temu, da bi mu preprečili kandidaturo na volitvah. Lula je želel kandidirati na predsedniških volitvah 7. oktobra. Glede na ankete je trenutno med vsemi kandidati v vodstvu.

Lula je bila na 12 let zapora obsojen lani, ker je po presoji sodišča od velikega gradbenega podjetja kot podkupnino prejel stanovanje ob morju.