»Razmere na meji so krizne,« je poudaril Trump. »Moja administracija nima druge možnosti, kot da ukrepa,« je dodal.

Kot piše v odloku, bo nacionalna garda na meji pomagala ustaviti pretok mamil, kriminalcev in nezakonitih migrantov v ZDA.

Ameriška ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen je pred tem dejala, da se o uresničevanju načrtovane napotitve nacionalne garde na mejo z Mehiko pogovarjajo z guvernerji štirih zveznih držav ob meji - Kalifornije, Arizone, Nove Mehike in Teksasa.

»Grožnja je realna,« je poudarila in pojasnila, da mejo še vedno prehaja veliko več migrantov, mamil in pripadnikov kriminalnih združb, kot bi bilo sprejemljivo.

Nacionalno gardo na mejo poslala že Obama in Bush

Po besedah ministrice pripadniki nacionalne garde ne bodo aretirali ilegalnih migrantov, temveč bodo služili le kot podpora enotam obmejne policije. Ni pa pojasnila, koliko jih bodo napotili na mejo niti koliko bo to stalo ameriške davkoplačevalce.

Nacionalna garda ima pripadnike v vseh 50 ameriških zveznih državah, običajno pa posreduje ob požarih, poplavah, drugih naravnih nesrečah ali izgredih.

Tokrat sicer ni prvič, da ameriški predsednik na mejo pošilja nacionalno gardo v podporo obmejni policiji. Trumpov predhodnik Barack Obama je maja 2010 na mejo z Mehiko poslal kakih 1200 pripadnikov nacionalne garde, nekdanji predsednik George Bush mlajši pa 6000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.