Odločitev sodišča bo vplivala tudi na letošnje predsedniške volitve v Braziliji. Lula namreč želi ostati na prostosti, da bi lahko kandidiral na predsedniških volitvah 7. oktobra. Glede na ankete je trenutno med vsemi kandidati v vodstvu.

»Tragičen dan za demokracijo«

A po odločitvi vrhovnega sodišča bo najverjetneje že v nekaj dneh moral v zapor, poročajo tuje tiskovne agencije. Lula trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane in da služijo temu, da bi mu preprečili kandidaturo na volitvah.

Njegova Delavska stranka je v prvem odzivu sporočila, da gre za »tragičen dan za demokracijo in za Brazilijo«.

Vrhovno sodišče je sicer odločalo pod velikim pritiskom in odločitev sprejelo s šestimi glasovi proti petim po maratonskem zasedanju, ki se je zavleklo do danes zjutraj po krajevnem času.

V Sao Paolu množični protesti

V torek zvečer je v Sao Paolu, največjem brazilskem mestu, protestiralo okoli 20.000 ljudi, ki so pozivali, naj gre Lula v zapor. Več kot 5000 sodnikov in tožilcev pa je vrhovnemu sodišču poslalo peticijo za takojšnjo zaporno kazen za nekdanjega predsednika.

Vrhovno sodišče je o primeru odločalo, potem ko je prizivno sodišče v mestu Porto Allegre prejšnji teden zavrnilo njegovo zadnjo pritožbo na obsodbo. Že januarja mu je sodišče po predhodni pritožbi kazen zvišalo za približno tri leta.

Obtožbe na račun Lule zaradi korupcije so povezane z gradbenim podjetjem OAS, ki je za nekdanjega predsednika temeljito prenovilo stanovanje v kraju Guaruja. Lula je v zameno podjetju priskrbel naročila pri naftni družbi Petrobas. Lula je v preteklosti zanikal, da je lastnik stanovanja.