Ko so Hrvati prvič videli serijo nemške televizije ARD Kroatien Krimi, ki jo pod naslovom Zločini na Jadranu lahko gledamo na Foxu, so se jim povesila usta. Niso namreč prav dobro vedeli, kaj gledajo. Hrvaško serijo, ki so si jo prisvojili Nemci, nemško serijo, ki hoče biti hrvaška, ali hibrid, kakršnega še ni bilo.

Kriminalna serija kot glavno junakinjo predstavlja Branko Marić, ki mora se v hrvaški družbi, »ki še ni pripravljena na spremembe«, dokazati v vlogi nove šefice oddelka za umore. Dogajanje je postavljeno v Split, liki so hrvaški in imajo hrvaška imena, napisi v gostilnah in na hišah ter oddaje po televiziji prav tako, vidimo lahko hrvaško zastavo, na policijskih avtomobilih piše Policija, prav tako so zelo hrvaške tudi teme, saj se spet vračamo v vojno na Balkanu in med vojne zločine, s katerimi naj bi bili povezani tudi umori, ki se začno s truplom moškega v pristanišču.

Zločini na Jadranu se ne pretvarjajo, da so nemški, ampak hočejo biti čim bolj »pristno« hrvaški, kar poudarjajo tudi z različnimi hrvaškimi simboli. Ko na policijski postaji spremljamo glavno junakinjo, v pisarni šefa poleg hrvaškega grba gledamo napise v hrvaščini, tako da zlahka pozabimo, da gre za nemško serijo, dokler kateri od likov ne spregovori. Emil Perica, Dada Marić, Tomislav Kovačić, Borko Vucević, Lado Trifunović in Branka Marić, liki, ki nastopajo v seriji, govorijo namreč nemško. Nekaj igralcev je nemških, precej tudi hrvaških, recimo Leon Lučev, Alma Prica, Sonja Kovač, Goran Navojec, Zdenko Jelčić in Slaven Knezović, ki so sinhronizirani v nemščino, glavna zvezda serije pa je celo Iranka. Marićevo namreč igra 40-letna Neda Rahmanian, ki je bila rojena v Teheranu, med njeno filmografijo pa spadajo Looking for Oum Kulthum, Ostwind in serija Die Pfefferkörner.

Vsaka produkcija je dobra za turizem

Milijonov Nemcev, ki so si serijo ogledali, nenavadna kombinacija, pri kateri gre pravzaprav za serijo filmov, ni zmotila, saj se je Der Kroatien Krimi, v angleščino preveden Split Homicide, predvajal celo po dvakrat na dan. Kritiki v Nemčiji so jo pohvalili kot napeto kriminalko z dobro igro in menili, da realistično prikazuje današnjo Hrvaško ter njeno zgodovino, ki je za seboj pustila travme, še vedno pa je polna nacionalizma. Hrvati so bili precej manj navdušeni, ker je pač »Ante govoril nemško«, zavedajo pa se, da bo serija na hrvaško obalo, sploh v Split in na Vis, kjer se dogaja ena od zgodb iz serije, pritegnila še več turistov.

V zadnjih petih letih je bilo na Hrvaškem posnetih 35 tujih produkcij, ki so zapravile 400 milijonov kun oziroma dobrih 50 milijonov evrov, letos pa bodo k dodatnemu prilivu turistov pripomogle produkcije, kot sta nadaljevanje filma Mamma Mia!, ki je bil tako kot del Zločinov na Jadranu posnet na Visu in prihaja v kino konec julija, in serija Teror, ki jo je produciral Ridley Scott, nastala pa je po romanu Dana Simmonsa, v katerem opisuje pomorsko odpravo iz leta 1847, v kateri sta izginili dve ladji. Teror, mešanica grozljivke in drame, je bil posnet na Pagu, ki se je v seriji spremenil v ledeno Arktiko, ekipo, ki jo je snemala, pa je sestavljalo 200 ljudi. Poleg njih je na snemanju sodelovalo še 85 hrvaških filmskih delavcev in 60 domačih statistov, ki pa niso imeli večjih vlog.