V Kamniku bodo do konca poletja izpeljali sistem izposoje električnih koles, ki bo namenjen predvsem občankam in občanom Kamnika za hitro in enostavno potovanje po vsakodnevnih opravkih znotraj občine. Na Turističnem informacijskem centru Kamnik si je sicer mogoče kolesa izposoditi že zdaj, a je izposoja teh koles, ki so namenjena predvsem turistom, ki raziskujejo Kamnik in okolico, plačljiva.

Izposoja mestnih električnih koles, ki bo namenjena predvsem občanom, bo brezplačna, vendar bo tedensko časovno omejena. Sistem izposoje naj bi zaživel predvidoma konec poletja, ko bo za izposojo občanom na voljo 25 novih električnih koles. V naslednjem letu jih bodo dodali še pet in bo občanom skupno na voljo 30 koles. Izposojali in vračali jih bodo lahko na šestih postajah v mestu, in sicer pri nakupovalnem centru Qlandia, v neposredni bližini blokovskega naselja na Duplici pri pošti, na železniški postaji Kamnik, pri knjižnici, na glavni avtobusni postaji v Kamniku in pri Domu kulture Kamnik. Število prostih koles in praznih parkirnih prostorov bodo lahko uporabniki preverili na spletu in aplikaciji za mobilne telefone.

Nepovratni evri

Za projekt izposoje koles v Kamniku, katerega vrednost je ocenjena na 295.000 evrov, je občina prejela od ministrstva za infrastrukturo skoraj 117.000 nepovratnih evrov. Na občini pravijo, da bo ta projekt eden prvih konkretnih ukrepov trajnostne mobilnosti v občini, saj so se lani zavezali k trajnostni mobilnosti tudi s sprejetjem celostne prometne strategije. S projektom nameravajo učinkovito prispevati k zmanjšanju onesnaženosti zraka, zmanjšanju emisij hrupa, izpustov toplogrednih plinov in porabe energije ter tako hkrati povečali privlačnost in kakovost urbanega okolja, menijo na občini.

Z uvedbo avtomatskega sistema izposoje koles se bodo hkrati pridružili številnim mestom, kjer tovrstni sistemi uspešno delujejo že dalj časa in so jih občani povsod sprejeli z zadovoljstvom in navdušenjem.

Kolesa za turiste

V že obstoječem plačljivem sistemu izposoje koles si je mogoče v Kamniku na Turističnem informacijskem centru za zdaj izposoditi štiri električna gorska kolesa, dve električni mestni kolesi ter pet navadnih koles. Cena za izposojo navadnih koles znaša do štiri ure štiri evre, nad štiri ure pa osem evrov. Cena za izposojo električnih koles do štiri ure znaša osem evrov, nad štiri ure pa 16 evrov. Kolesa so namenjena predvsem turistom za raziskovanje Kamnika in okolice. Zanimanje za izposojo je večje v poletnem času oziroma v času turistične sezone, povedo na Turističnem informacijskem centru, kjer so vse bolj zadovoljni tudi z vztrajnim povečevanjem števila obiskovalcev.