Če bo projekt res izveden tako, kot je zamišljen, se Velenju v prihodnjih letih obeta pravi turistični razcvet. Na Velenjsko jezero naj bi namreč namestili plavajoč hotel, ob obali pa zgradili apartmaje in druge objekte, denimo kliniko z estetsko kirurgijo. S podpisom sporazuma sta se predstavnika podjetij MC Public Affairs Mihael Cigler in direktor podjetja Planet Matters Kent Leslie Walwin zavezala, da bosta sodelovala z velenjsko občino in korak za korakom uresničila projekt, ki je na papirju videti naravnost sanjsko.

Potrebne bodo spremembe prostorskih aktov

Mestna občina Velenje se je zavezala, da bo v okviru svojih pristojnosti v najkrajšem možnem času in v skladu z veljavno prostorsko zakonodajo speljala celoten postopek umestitve projekta v predvidene spremembe veljavnih prostorskih aktov občine. »S partnerjema pri projektu bomo aktivno sodelovali pri pogajanjih z drugimi akterji, katerih dovoljenja in soglasja bodo potrebna za dokončno izvedbo projekta. Aktivno bomo sodelovali tudi pri pogajanjih za odobritev izvedbe projekta na državni ravni ter pomagali pri pridobitvi vseh potrebnih soglasij in dovoljenj,« je ob podpisu sporazuma zagotovil velenjski župan Bojan Kontič. Partnerja, podjetji MC Public Affairs in Planet Matters, bosta predložila projekt, pripravljen v obliki posebnih strokovnih podlag, kot vsebina občinskih podrobnih prostorskih načrtov, in skladen s smernicami nosilcev urejanja prostora.

Veliko odvisno tudi od države

Britanski filmski producent Kent Walwin ima torej z Velenjskim jezerom zanimive načrte. Če se bodo udejanjili tudi v praksi, bo Velenje prvo mesto s hotelom na vodi. Kot so že lani razkrili na velenjski občini, bodo hiške z džakuziji razporejene v obroču na vodi, recepcija je predvidena ob obali. V neposredni bližini, na kopnem, bi zgradili še počitniške hišice. V delu, kjer je golf igrišče, bi naredili kombinacijo golf vadišča in proge za kolesarje, uredili skejterski park in postavili igrala.

Omenjeni projekt v Velenju snujejo že dobri dve leti, saj se zavedajo, da je ideja zelo inovativna, ali bo uresničljiva v praksi, pa je odvisno tudi od države. Uspešnemu filmskemu producentu se je ideja porodila, ko je obiskal našo deželo in iskal prostor za snemanje filmov. Ko je videl Velenjsko jezero, je v hipu prepoznal priložnost za razcvet turizma. Po načrtih bi ob jezeru plavalo 35 turističnih hišk, še 85 pa bi jih postavili na hribček ob obali.