Kot smo že pisali, je Peking v ponedeljek uvedel dajatve na okoli tri milijarde dolarjev vreden ameriški uvoz, med drugim uvoz svinjine, vina in sadja. To je bil povračilni ukrep za ameriško uvedbo carin na jeklo in aluminij in znak, da se Kitajska ne bo pustila stisniti v kot.

ZDA so sinoči objavile nov seznam v vrednosti 50 milijard dolarjev, na njem pa so elektronske naprave, deli za letala, sateliti, zdravila, stroji in druge dobrine. Pred uveljavitvijo seznama carin bo sicer sledilo obdobje za pripombe zainteresiranih deležnikov.

»Kitajske z grožnjami in ustrahovanjem ne boste spravili na kolena!

Kitajska vseeno ni čakala in je že nekaj ur po predstavitvi novega ameriškega seznama carin predstavila še en seznam povračilnih dajatev. Peking sedaj namerava uvesti 25-odstotne carine na 106 ameriških izdelkov, med katerimi so soja, kemični izdelki, zamrznjena govedina in viski. Skupna vrednost izdelkov, ki bi lahko bili že kmalu obdavčeni, tudi v kitajskem primeru obsega 50 milijard dolarjev. Dneva implementacije Peking ni napovedal.

Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva Geng Shuang je zagotovil, da je Kitajska še naprej odprta za pogovore, a so ZDA »znova in znova izpustile priložnost za pogajanja in posvetovanja«. »Kakršni koli poskus Kitajsko spraviti na kolena z grožnjami in ustrahovanjem, ne bo nikoli uspel,« je dodal.

Američani zaostrovanje podkurili s carinami za 1300 kitajskih izdelkov

Na listi, ki so jo sinoči predstavili Američani, je okoli 1300 kitajskih izdelkov, ki bi jih lahko prizadele do 25-odstotne carine. Te bi lahko začele veljati maja.

Kitajska je potezo že kmalu označila za »enostransko in protekcionistično«, meni tudi, da je v neskladju z načeli Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

»To ni v interesu Kitajske, niti ZDA, še manj v interesu globalnega gospodarstva,« so sporočili z gospodarskega ministrstva v Pekingu. »Kitajska stran se bo zatekla k mehanizmu razreševanja sporov pri WTO in sprejela enakovredne ukrepe proti ameriškim proizvodom v skladu s kitajskim pravom,« so dodali. Povračilne ukrepe naj bi razkrili »v prihodnjih dneh«.

Trump: Nismo v trgovinski vojni s Kitajsko

Ameriški predsednik Donald Trump je začel težave v svetovnem gospodarstvu povzročati z uvedbo carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Pred temi carinami so ga svarili tako v industriji kot v lastni republikanski stranki.

Trump je medtem danes poudaril, da ZDA niso v trgovinski vojni s Kitajsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Nismo v trgovinski vojni s Kitajsko, to vojno smo izgubili pred dolgimi leti zaradi neumnih ali nesposobnih ljudi, ki so zastopali ZDA,« je zapisal na twitterju.

»Sedaj imamo za 500 milijard dolarjev trgovinskega primanjkljaja letno in še za dodatnih 300 milijard dolarjev kraje intelektualne lastnine. Ne moremo dovoliti, da se to nadaljuje!« je še dodal.