Megra povezuje ponudnike in uporabnike najnovejše mehanizacije, materialov, orodij in storitev za trajnostno gradnjo, energijsko in siceršnjo obnovo stavb ter urejanje okolice. Sejem Green pa s sloganom »Zelena za prihodnost« predstavlja zamisli in izdelke, ki so v korist potrošnikom, okolju in družbi: samooskrbo z energijo iz obnovljivih virov in druge sodobne energetske rešitve, e-mobilnost, naravne gradbene materiale in gradnjo, ekološko in permakulturno pridelavo hrane, rokodelstvo, domače naravne dobrote in druge izdelke za ozaveščeno, zeleno potrošnjo.

Energijsko varčna gradnja in novi projekti

Težišče sejma Megra je na gradbeništvu. Na zunanjem prostoru prevladuje gradbena in komunalna mehanizacija, v sejemskih halah pa razstavljavci predstavljajo sodobne materiale, orodja in storitve. Poudarki so na novih infrastrukturnih, železniških, avtocestnih in komunalnih projektih ter na obnovi in energijski prenovi stavb. Predstavljeni so sodobni trendi na področju komunale in urejanja okolja, čistilne naprave in najnovejše tehnologije za klimatizacijo. Specializirane razstave opozarjajo na pomen energijsko varčne gradnje ter uporabo lesa v gradbeništvu, sodobno ureditev okolice in varovanje objektov. Za uporabo lesa pri notranji opremi bivalnih prostorov navdušuje razstava Čar lesa.

Na Obrtni ulici bodo člani območnih obrtno podjetniških zbornic ter strokovnih sekcij gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije prikazovali zaključna obrtna dela v gradbeništvu in deficitarne obrtne in gradbene poklice, med katere sodijo mizar, slikopleskar, voznik, strojnik gradbene mehanizacije, avtoserviser, dimnikar, zidar, tesar in klepar krovec. Ustanove z vseh nivojev izobraževanja bodo predstavljale z gradbeništvom povezane izobraževalne programe ter svojo raziskovalno in praktično dejavnost. Kot zanimivost omenimo, da bo Univerza v Mariboru, Fakulteta za energetiko, prikazala delovanje motorja z notranjim zgorevanjem, kvadrokopter za izvajanje meritev v energetiki in delovanje 3D-tiskalnika. Potekalo bo tudi tekmovanje osnovnošolcev in srednješolcev v graditeljskih spretnostih.

Inovativni trajnostni dosežki in etični poslovni modeli

Sočasni sejem Green na razstavnih prostorih in na Govoreči paleti predstavlja inovativne trajnostne dosežke in etične poslovne modele. V strokovnem delu dogajanja sodeluje tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Skupaj s Skupnostjo naravnih parkov Slovenije bodo na razstavnem prostoru predstavili tudi Triglavski narodni park, Krajinski park Goričko, Krajinski park Strunjan, Kozjanski park, Krajinski park Kolpa, Park Škocjanske jame, Pivška Presihajoča jezera in projekt MOP-LIFE. Novost je »Kotiček socialne ekonomije«, saj letos Slovenija predseduje nadzornemu odboru Luksemburške deklaracije (skupina držav EU) na področju socialne ekonomije, ob čemer je bil Maribor razglašen za evropsko prestolnico socialne ekonomije.

Predstavila se bodo podjetja, zadruge, kooperative, zavodi in društva socialne ekonomije, ki dajejo pred dobičkom prednost pozitivnim družbenim in okoljskim učinkom. Obiskovalci bodo spoznali prednosti in možnosti gradnje lastne mikro sončne elektrarne, se seznanili s prvo leseno, malo vetrno elektrarno ter z malo hidroelektrarno, z električnimi kolesi in hoverboardi ter se zapeljali na tesno vožnjo z električnim avtomobilom BMW i3. Združenje za naravno gradnjo bo predstavilo sodobno naravno gradnjo, gradnjo s konopljinim betonom in celostno pristopanje k zeleni gradnji, Društvo za permakulturo Slovenije pa permakulturno načrtovanje obhišnice in povezavo njenih elementov s hišo. Amarant vabi od srede do petka ob 11. uri na delavnico Priprava vrta spomladi, na kateri bodo udeleženci pripravljali gredice, jih zasajevali in posejali, ter bodo deležni svetovanja strokovnjakov za urejanje domačih vrtov in zdrave malice iz pridelkov.

Podroben program obeh sejmov si lahko ogledate tukaj.