Špansko vrhovno sodišče je evropski priporni nalog za Puigdemonta in več drugih nekdanjih ministrov njegove vlade izdalo 23. marca, in sicer na podlagi obtožb upora in zlorabe javnih sredstev v povezavi z referendumom in siceršnjimi prizadevanji za neodvisnost Katalonije.

Glede na poročanje nemških medijev naj bi odločanje zapletla obtožba upora, za katerega je po španski zakonodaja zagrožena zaporna kazen do 30 let, medtem ko v Nemčiji to ni opredeljeno kot kaznivo dejanje.

A kot je danes v sporočilu navedlo nemško tožilstvo, je obtožba upora - ta se nanaša na razpis neustavnega referenduma kljub pričakovanim nasilnim izgredom - v bistvu primerljiva z opredelitvijo veleizdaje v nemškem kazenskem zakoniku. Dobesedno ujemanje nemške in španske kazenske zakonodaje tako zakonsko ni nujno, je sporočilo tožilstvo v mestu Schleswig.

Do dokončne odločitve lahko mine še več mesecev

Po vloženi zahtevi tožilstva je sedaj na potezi višje deželno sodišče. To mora najprej odločiti o zahtevi tožilstva, da Puigdemont do končne odločitve o izročitvi ostane v priporu, nato pa še o sami izročitvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kdaj naj bi sodišče o tem odločilo, še ni jasno, bi pa lahko do končne odločitve pretekli še trije meseci. Puigdemontu poleg tega preostane tudi možnost ustavne pritožbe.

Puigdemonta so pred dobrim tednom dni na podlagi evropskega pripornega naloga priprli v Nemčiji, ko se je iz Finske vračal v Belgijo, kamor se je zatekel lani po razglasitvi neodvisnosti Katalonije. Pristojno sodišče v mestu Neumünstru je nekaj dni pozneje zanj odredilo pripor do nadaljnjega.

Puigdemont s pritožbo na špansko vrhovno sodišče

Puigdemont se je pritožil na špansko vrhovno sodišče in zahteval preklic obtožb proti sebi zaradi upora in zlorabe javnih sredstev, ki jih je špansko pravosodje izdalo proti njemu po lanskoletnem referendumu o samostojnosti Katalonije, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.

V 85-strani dolgi pritožbi Puigdemont po ponedeljkovih navedbah španskih medijev zanika obe očitani mu kaznivi dejanji in trdi, da na dan referenduma, 1. oktobra, ni bilo nobenega nasilja, kar je osnova za obtožbo o uporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pritožba, ki jo je pripravil Puigdemontov odvetnik Jaume Alonso Cuevillas, je bila vložena v imenu še dveh bivših katalonskih ministrov, Clare Ponsati in Lluisa Puiga.