Kim, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prvi severnokorejski voditelj, ki se je udeležil koncerta kakih južnokorejskih umetnikov, se je z zvezdniki rokoval in se jim zahvalil. »Dejal je, da je globoko ganjen nad aplavzom Severnih Korejcev na koncertu,« poroča KCNA.

»Pomlad miru«

Izrazil je še zadovoljstvo, da mu je uspelo priti na koncert Pomlad prihaja »kljub natrpanemu političnemu programu v začetku aprila«, za prireditev pa je dejal, da je prinesla »pomlad miru«.

120-članska delegacija zvezdnikov iz Južne Koreje je v severnokorejsko prestolnico prispela v soboto, v torek pa bodo imeli še en koncert skupaj s severnokorejskimi umetniki na stadionu.

V novem koraku v zbliževanju med državama na Korejskem polotoku med drugim sodelujejo priljubljeni pevec Cho Yong Pil, pevka Seohyun in dekliška skupina Red Velvet.

Prvi koncert po 13 letih

Gre za izvajalce v Aziji zelo priljubljenega K-popa. To je zvrst popularne glasbe, ki izvira iz Južne Koreje in vključuje celo vrsto avdiovizualnih elementov. Na obisku v Pjongjangu jih spremljajo še južnokorejski vladni predstavniki na čelu z ministrom za kulturo in šport Do Jong Hwanom in novinarji.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je bila nedeljska prireditev prvi koncert južnokorejskih pop zvezdnikov v doslej izolirani Severni Koreji po 13 letih.

Gre za še dodatno otoplitev v odnosih med Korejama, ki so se začeli ponovno vzpostavljati na zimskih olimpijskih igrah februarja v južnokorejskem Pjongčangu, kjer so sodelovali tudi severnokorejski športniki.

Za 27. april se v Južni Koreji napoveduje srečanje severnokorejskega voditelja z južnokorejskim predsednikom Moon Jae Inom, konec maja pa naj bi se Kim Jong Un sešel še z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.