»V mestih in v številnih zveznih državah smo videli zelo močno zavezo pariškemu sporazumu, tako da se nekateri kazalci premikajo celo bolje kot prej,« je dejal Guterres na sedežu ZN v New Yorku, pri čemer je primerjal obdobje, ko so ZDA formalno sodelovale v pariškem sporazumu, s tistim po odločitvi za umik. »Pričakovati gre, da bi lahko ZDA, neodvisno od stališča administracije, izpolnile svoje zaveze, podane v Parizu,« je dodal.

ZDA so se pod Barackom Obamo zavezale, da bodo do leta 2025 izpuste toplogrednih plinov zmanjšale za od 26 do 28 odstotkov glede na izhodiščno leto 2005.

Trump ZDA umaknil iz sporazume

Pariški sporazum je skoraj 200 držav podpisalo leta 2015 v francoski prestolnici. Cilj dogovora je omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopnji Celzija do konca letošnjega stoletja. Trump je močno razočaral mednarodno skupnost, ko se je junija 2017 odločil, da bodo ZDA sporazum zapustile. Formalno bo to sicer mogoče šele leta 2020.

Guterres je ta teden spomnil, da morajo države, čeprav sporazum v veljavo stopi šele leta 2020, za podnebje nemudoma storiti več. Opozoril je na nedavne vremenske katastrofe. »Leto 2017 je bilo polno podnebnega kaosa,« je poudaril in dodal, da so podnebne spremembe »najbolj sistemska grožnja človeštvu«. »Prehranska varnost, zdravje in stabilnost visijo na nitki.«

Generalni sekretar ZN naj bi naslednje leto gostil vrh, na katerem naj bi pregledali napredek pri uresničevanju podnebnega dogovora. Trump se tega dogodka verjetno ne bo udeležil.