Kitajska je uvedbo carin napovedala že marca, ko so ZDA uvedle 25-odstotne dajatve na jeklo in 10-odstotne carine na izdelke iz aluminija.

Domnevna kraja intelektualne lastnine

Kitajsko ministrstvo za finance je danes sporočilo, da bo novi carinski režim z ZDA »uravnotežil izgube«, ki so jih povzročile ameriške dajatve, ki so »povzročile veliko škodo interesom Kitajske«. Ministrstvo je še poudarilo, da ZDA s carinami kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Peking pa še ni odgovoril na napovedano ameriško uvedbo višjih uvoznih dajatev na širok nabor uvoženega kitajskega blaga, vrednega 60 milijard dolarjev. ZDA želijo s tem kaznovati Kitajsko za domnevno krajo intelektualne lastnine in protikonkurenčne prakse, ki po navedbah Washingtona škodijo ameriškim podjetjem.

Trgovinski predstavnik ameriškega predsednika Robert Lighthizer naj bi dodatne carine predstavil v dveh mesecih. Po poročanju ameriških medijev naj bi novi val ameriških dajatev prizadel predvsem kitajsko telekomunikacijsko in tehnološko industrijo.

Kitajska je ZDA pozvala, naj ne uvedejo dodatnih dajatev. Kot so poudarili, se želijo izogniti trgovinski vojni z ZDA, čeprav se je ne bojijo.

Dajatve na sojo bi močno prizadele ameriške kmete

Po mnenju poznavalcev bi lahko Peking na nove ameriške carine odgovoril z dajatvami na sojo. Te bi močno prizadele ameriške kmete, ki na Kitajsko letno izvozijo za 14 milijard dolarjev soje.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer napovedal tudi omejitve glede kitajskih investicij v ZDA, v Washingtonu pa bodo obenem sprožili postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) glede diskriminacije, ki so je ameriška podjetja po prepričanju ameriških oblasti deležna ob poslovanju na Kitajskem.

V letu 2016 je izvoz kitajskih dobrin v ZDA predstavljal okoli 18,4 odstotka celotnega izvoza Kitajske, medtem ko je delež uvoženih ameriških dobrin v to državo predstavljal zgolj osem odstotkov izvoza ZDA.