Spletni portal Siol je v četrtek objavil posnetek telefonskega pogovora med Berdajsom in enem od članov sveta delavcev v družbi SŽ - Potniški promet Antonom Škrajnarjem. V pogovoru Berdajs sogovorniku večkrat zagrozi, med drugim s tem, da ga bo spravil iz službe.

Berdajs je danes zapisal, da se lahko za posnetek upravičeno domneva, da je bil skrbno načrtovan. »Izrečene besede obžalujem, ker so bile izrečene v afektu prejete informacije o preklicu njegovega lastnoročnega in prostovoljnega podpisa o nadaljnji vključenosti sveta delavcev SŽ - Potniški promet v svetu delavcev kapitalsko povezanih družb,« je dodal.

Berdajs je zapisal, da je v pogovoru uporabil neprimerne besede, za katere se je Škrajnarju že večkrat opravičil, s pismom pa se želi opravičiti še vsem zaposlenim. Zavrnil pa je »zlonamerne ocene o izrečenih grožnjah«, ker da to ni bil niti njegov namen niti jih ne bi mogel realizirati.

Svete delavcev je pozval, naj se do njegovega ravnanja opredelijo, sam pa bo spoštoval, kakršnokoli odločitev bo pristojni svet delavcev sprejel.

Spori med sindikati in posamezniki iz sindikatov in sveta delavcev so na Slovenskih železnicah vse intenzivnejši. V četrtek zvečer je generalni direktor železnic Dušan Mes v pogovoru za POP TV dejal, da je poslovodstvo doslej pustilo, da se zadeve odvijajo po svoje, ker zakonodaja omogoča avtonomnost teh organov. »Po tem posnetku pa se bodo stvari spremenile,« je napovedal.