V najmočnejši košarkarski ligi (NBA) na svetu se bo čez dobra dva tedna zaključil redni del tekmovanja in igralci morajo v tem obdobju iztisniti iz sebe še zadnje atome moči, da svojim ekipam zagotovijo nastop v končnici.

Med ekipami je za zdaj »na varnem« sedem moštev. Na vzhodu so to Toronto, Boston, Cleveland, Philadelphia in Indiana. Na dobri poti je tudi Miami, za katerega igra nekdanji slovenski kapetan Goran Dragić. Moštvo s Floride je s 40 zmagami in 35 porazi na sedmem mestu in le čudež mu lahko prepreči nastop v končnici, saj mu na vzhodu napredovanje lahko onemogočita zgolj Detroit (34-40) in Charlotte (34-42), ki pa imata občutno slabši izkupiček.

Vročica je imela v zadnjem tednu dni tri težke preizkušnje, izgubila je proti Oklahomi (99:105) in Indiani (107:113), nato pa se izkazala proti Clevelandu. Aktualni podprvak je na zadnjih štirih obračunih pred dvobojem z Miamijem vselej presegel 120 točk, tokrat pa naletel na granitno obrambo in visoko izgubil z 79:98. »Igrali smo kot pravo moštvo, še posebej v obrambi. Ko se takole izkažemo v obrambi, je vse lažje, saj ni pritiska v napadu. Ta tekma je pokazala, da se lahko zoperstavimo komurkoli in v končnici proti nam ne bo lahko igrati,« je napovedal Goran Dragić, ki je proti Clevelandu prispeval 10 točk, 5 asistenc in 3 skoke.

Na zahodu so ekipe bolj izenačene. Napredovala sta Houston in Golden State, za preostalih šest mest pa se bori osem ekip, pri čemer četrto Oklahomo in osmi Utah ločita le dve zmagi.

Kralji pet tekem pred koncem še niso na varnem

V severnoameriški hokejski ligi NHL se moštvo Los Angeles Kings še vedno krčevito bori za nastop v končnici in si pred zadnjimi petimi tekmami rednega dela še ne more oddahniti. Kralji ta mesec igrajo po sistemu toplo-hladno, saj niti enkrat niso nanizali dveh zaporednih zmag, temveč je uspehu vselej sledil poraz. Tako so prejšnji teden z visokih 7:1 premagali Colorado – slovenski as Anže Kopitar je na tej tekmi prvič v karieri dosegel štiri gole – nato je v soboto sledil poraz proti Edmontonu (2:3), v ponedeljek pa zmaga nad Calgaryjem (3:0).

Četudi Los Angeles ni v vrhunski formi, pa ostaja med najboljšimi ekipami v pacifiški diviziji, saj je v tem tednu spodrsnilo tudi dvema tekmecema. Anaheim si je privoščil boleč poraz proti že odpisanemu Vancouvru (1:4), medtem ko je Colorado ostal praznih rok proti Philadelphii (1:2). Na lestvici pacifiške divizije vodi Vegas (103 točke), ki je že uvrščen v končnico, dobro kaže tudi San Joseju (98), tretjeuvrščeni Los Angeles ima 91 točk in mu grozi Anaheim (91), med tekmeci v zahodni konferenci pa sta zelo blizu St. Louis (91) in Colorado (90).

»Do konca rednega dela nas čaka še pet tekem, od tega štiri na domačem ledu. V tej sezoni v domači dvorani ne sodimo med najboljše ekipe, vendar imamo usodo še vedno v svojih rokah. To je položaj, v katerem si želimo biti, in opraviti moramo svoje delo,« je dejal Anže Kopitar, ki je na 77 tekmah vknjižil 88 točk (34 golov + 54 podaj) in je šesti najučinkovitejši igralec lige. Hrušičan je s soigralci sezono nadaljeval jutri ponoči proti Arizoni, sledijo pa še obračuni z Anaheimom, Coloradom, Minnesoto in Dallasom.

V ligi si je za zdaj le pet ekip priborilo mesto v končnici. Na zahodu je to uspelo Nashvillu (109), Winnipegu (104) in Vegasu (103), na vzhodu pa Tampi (106) in Bostonu (105).