»Tradicionalne praznične jedi težko spremenimo v 'zdrave izbire' po recepturi. Kljub temu pa smo lahko bolj zmerni tudi pri pripravi teh dobrot,« svetujejo na na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Če denimo pečemo potico, bodimo zmerni pri dodajanju maščob in sladkorja.

Uživajmo zmerne količine potice, jajc, hrena in šunke, ki naj bo manj mastna, vidno maščobo pa odstranimo, so predlagali. Poleg tega priporočajo uživanje dovolj sadja in zelenjave, ki so vir zaščitnih snovi, hkrati pa energijsko in hranilno uravnotežijo obrok. »To pomeni, da imamo potem manjšo potrebo, da bi pojedli še kaj drugega,« so pojasnili.

Paziti je treba tudi na pitje. Ne pretiravajmo s sladkanimi aromatiziranimi pijačami, energijskimi napitki in alkoholom, so pozvali.

Jajca so po navedbah NIJZ v priporočenih količinah del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti, vitamine A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino ter minerale. Vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic.

Kozarec vode z žlico limoninega soka spodbudi delovanje prebavnih encimov

Zaradi vsebnosti holesterola, ki ga eno jajce vsebuje približno 250 miligramov, in neželenih nasičenih maščob pa jih je treba v prehrani kljub vsemu delno omejiti. Na tedenski ravni pri zdravih osebah priporočajo tri do pet jajc, pač odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih. Na dan naj ne bi zaužili več kot 300 miligramov holesterola, so spomnili.

Nacionalni inštitut za javno zdravje svari pred pretiravanjem v hrani, saj se tako lahko poslabša počutje in zmanjša storilnost, pojavi se utrujenost in občutek napihnjenosti. V tem primeru svetujejo kozarec navadne vode z žlico limoninega soka, ki običajno spodbudi delovanje prebavnih encimov. Prebavo olajša tudi ječmenova in riževa juha, v primeru zaprtosti pa pomagajo prehranske vlaknine in telesna dejavnost.