Športni navdušenci so konec tedna za naše smučarske skakalce v Planici navijali prostovoljno, po službeni dolžnosti pa so to počeli raznovrstni slovenski vplivneži. Fotoaparati so zaznali Mira Cerarja, Karla Erjavca in ministrico Majo Makovec Brenčič, pa tudi našega hišnega humorista Toneta Fornezzija - Tofa. Znameniti šaljivec je v svojem Butiku Nedeljskega dnevnika med drugim zabeležil duhovito kramljanje župana Kranjske Gore Janeza Hrovata in župana Šentjerneja Ratka Luzarja. Gospoda je zabavalo, da imata oba na občinskem grbu ptiča – Šentjernej petelina, Kranjska Gora pa ruševca. »Ja, petelina, pa v hlačah tudi,« je razdrl šalo eden, drugi pa pristavil: »Petelina, res, samo bolj poredko poje.«

Cerar obupan, Nuša Derenda se spravlja v stres

Miro Cerar se je konec tedna družil tudi s stanovalci doma za starejše občane Sežana, na začetku tedna pa še na prijateljski nogometni tekmi z Belorusijo. Polomijo na zelenici si je ogledal tudi nekdanji selektor Srečko Katanec, ne pa tudi Brane Oblak, o katerem smo v reviji Lady medtem izvedeli, da se že četrtič odpravlja na romarsko pot. Tekma zaradi nenavdušujočega razpleta najbrž ni razvedrila predsednika vlade v odhajanju, kar bi mu sodeč po astrološki karti v Suzy precej koristilo. Astrološka karta Mira Cerarja z zanj neobetavnim naslovom »Obupan, jezen, strt« sicer pravi, da ima moderne in napredne ideje, pod krinko zadržane javne podobe pa se skriva strasten, čustveno impulziven moški. A Cerarju trenutno ne kaže najbolje, zvezdne kombinacije (in ne samo dnevne novice) namreč kažejo na »skrušenega optimista, ki je doživel veliko razočaranje«. Preobčutljiv je, so neposredni zvezdni strokovnjaki v Suzy, in včasih se »malce wertherjansko smili samemu sebi«. A poguba je prehodnega značaja, že naslednje leto se mu bo odprla luna v znamenju strelca, s tem pa svet. Trenutno še ni tam in morda je zato izpustil že 50. podelitev gospodarskih nagrad Gospodarske zbornice, ki se je v začetku tedna odvila v Cankarjevem domu. S tem je zamudil priložnost za srečanje z Borutom Pahorjem, Janezom Škrabcem, Aleksandrom Čeferinom, Manco Košir in celo z Milanom Kučanom. Z njim je na dogodku sicer vljudno poklepetala Maja Makovec Brenčič in mu morda celo pojasnila, da njen nadrejeni tistega o »starih silah« ni mislil zares.

Na estradi se medtem spravljajo v velikonočno formo in s prazničnimi urniki znanih smo se podrobno seznanjali v mnogih tabloidnih prispevkih anketnega tipa. Večinoma so potrdili, da sta barvanje jajc in potica lepi družinski navadi, bolj velikodušna s svojim časom (in potrpljenjem) pa je bila pevka Nuša Derenda. Prvič v življenju se je lotila peke potice, to pa je počela ne samo v družbi revije Zvezde, ampak celo skupaj s taščo Tinko in svojo mamo, ki je dogajanje le opazovala. Tašča Tinka je ob tem pripomnila, da je v nasprotju s snaho sama že ob poroki obvladala peko, sicer pa ima o Nuši dobro mnenje, podpira jo tudi kot pevko. »Veste, danes so takšni časi, da ni dovolj, da ženska samo lepo poje, mora biti tudi prijetna za pogledati. In Nuša to zagotovo je, ni čudno, da je bila Frenku všeč. In mislim, da je Frenk našel žensko, kot je njegova mama, saj ima podobne lastnosti kot jaz. Malo je gospodinja in malo tudi kmetica,« je bila neposredna Tinka in dodala, da je Nušino kuhanje »posebna popestritev«, saj pripravlja moderne jedi, zadnjič na primer »ribe na regratu«. Nuša Derenda jo je popravila, da je šlo v resnici za rukolo, a gospa Tinka je vztrajala, da to ni pomembno in da je zanjo to pač regrat. Soprog Frenk Derenda se je zasedbi diplomatsko pridružil šele, ko je bilo peke in klepetanja konec, Nuša pa je nazadnje dodala, da bo prihodnjič potico pekla s svojo mamo.

Miha Žibrat kadi v pisarni, Jože Potrebuješ razsipen z vodo

Stresno je tudi na Kolodvorski. Na Televiziji Slovenija so nedavno razpisali delovno mesto za urednika razvedrilnega in športnega programa. Za razvedrilo bo po poročanju kolegice Maje Remi iz Nedeljskega dnevnika še kar skrbel Mario Galunič, saj za to trenutno premore še »dovolj volje«, a razburljivejši je izbor za urednika športnega programa. Ta naj bi se odvil šele prihodnje leto, a ga izbirajo predčasno, menda zaradi disciplinskega postopka proti aktualnemu šefu Mihi Žibratu, ki se pri svojih triinšestdesetih ne zmore odpovedati kajenju v pisarni.

Okolje obremenjuje tudi Jože Potrebuješ, ki reviji Nova potrjuje govorice, da svojega belega mercedesa vsako jutro opere z mrzlo vodo. »To je eden izmed mojih jutranjih ritualov, tako kot recimo vsako jutro naredim sto sklec in še sto trebušnjakov. Po zajtrku se odpravim do avta in si v 20 minutah ob pranju zbistrim misli, naredim načrt. Se je tudi že zgodilo, da sem pral samo v gatah in v visokih rumenih škornjih, tako da so moji sosedi že vsega hudega vajeni,« je nerodne podrobnosti svoje intime povsem po nepotrebnem osvetlil Potrebuješ. Ekologija je nasploh zmeraj bolj vroča tema, vsaj tako v reviji Zvezde zatrjuje Alenka Arko iz oddaje Preverjeno, kjer nas tradicionalno raje pritegnejo s črno kroniko.

Tako menijo tudi na katoliškem spletnem portalu Aleteia, kjer so trenutno na sporedu tegobe s krščanskim postom. V enem od prispevkov svetujejo, kako se v tem času ubraniti hudiča. To lahko med drugim storite z redno borbo proti lenobi, s kategoričnim zavračanjem skušnjave, če ne gre, pa se obrnite na nadangela Mihaela ali devico Marijo, ki je po mnenju uveljavljenih izganjalcev hudiča tudi tista oseba, ki se je Satan najbolj boji. Zahtevne teme o hudiču so na portalu prevetrili z intervjujem o vremenu. Sogovornika so našli v televizijskem meteorologu Andreju Velkavrhu, ki je pojasnil, da je »meteorologija veda o tem, kaj se dogaja v ozračju«, in da moramo, če se želimo s tem ukvarjati, »veliko vedeti«. »Veliko pa lahko vemo samo, če veliko merimo. Dostopnost do podatkov pa se je povečevala z razvojem tehnologije,« je nadgrajeval razlago, ki bo gotovo koristila otrokom ob pripravi šolskih referatov. Sprostil se je šele proti koncu pogovora, ko so ga potipali, kdo mu piše simpatične »cvetke« ob koncu televizijskih napovedi. »Sam,« je bil ponosen Velkavrh in dodal: »To je v meni, jaz sem tak. Rad se šalim in to je del moje osebnosti.«