Tuš je v letu 2014 posojila sam sebi odpisal v škodo družbe. To je zmotilo banke upnice, ki so družbam v skupini odobrile za več kot 400 milijonov evrov posojil, z Mirkom Tušem pa se od leta 2011 neuspešno pogovarjajo o načinu njihovega poplačila.

Za blagovno znamko plačali 29 milijonov evrov

Leta 2014, ko se je zgodila prodaja Tušmobila, so banke naknadno ugotovile, da se je Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še o prodaji Tušmobilove blagovne znamke, ki jo je pred tem brezplačno prenesel nase. Za blagovno znamko, ki jo je kmalu zatem ukinil, je Telemach zakoncema Tuš odštel 29 milijonov evrov. Kljub temu Mirko Tuš ni poravnal dolga do Tuš Holdinga, navaja portal.

Da bi bila izterjava uspešna, je po navedbah Siola malo verjetno. Na lastniškem deležu Mirka Tuša v Tuš Holdingu imajo banke že vrsto let vpisane hipoteke. Na tožilstvu so v začetku letošnjega leta na njegovi več milijonov evrov vredni vili v Celju vpisali prepoved prodaje in obremenitve.

Banke so po nedavnem propadu postopka prodaje 400-milijonskih terjatev že praktično obupale nad poslovno in finančno sanacijo skupine. Zaradi kršitev zavez so se po informacijah Siola tudi že začeli postopki za odpoved veljavnega medbančnega sporazuma o prestrukturiranju dolga (MRA). Ta je po navedbah portala bankam do zdaj preprečeval prisilno izterjavo Tuševega dolga.

O sklenitvi dogovora bodo morali prepričati banke

Zato vodstvo Tuš Holdinga upa, da bodo banke začele pogovore o sklenitvi novega dogovora, za kar bodo morali prepričati banke, ki imajo skupaj najmanj 75 odstotkov dolga.

A so nekatere banke začele prodajati posamezne terjatve s popustom. Tik pred sklenitvijo posla je Nova KBM, ki prodaja nekaj več kot 20 milijonov evrov terjatev do skupine Tuš; po informacijah portala je njihov kupec angleški finančni sklad Anacap Financial Partners.

V manj kot 14 dneh naj bi odločitev o prodaji 70 milijonov evrov terjatev sprejeli v Abanki. Po neuradnih informacijah sta ponudbi dve, in sicer sklada Anacap in družbe KF Finance, ki dela za uradno še neznanega vlagatelja.

V istem času naj bi odločitev o tem, ali se umikajo iz financiranja skupine Tuš, sprejeli tudi v Addiko banki (nekdanja Hypo banka), ki je ena od večjih upnic.

V drugih bankah neuradno pojasnjujejo, da bodo počakali na razplet omenjenih postopkov prodaje terjatev, zlasti Abanke, poroča Siol.