Dva kroga pred koncem košarkarske evrolige je znanih že sedem udeležencev, ki so se uvrstili v četrtfinale – CSKA, Fenerbahče, Olympiacos, Real Madrid, Panathinaikos, Himki in Žalgiris. Tudi vprašanje o zadnjem potniku je skorajda že razrešeno. Španska Baskonia ima namreč na osmem mestu dve zmagi prednosti pred Maccabijem. Z današnjim uspehom proti izraelskemu moštvu bi si tako že zagotovila napredovanje, tudi v primeru poraza pa situacija ne bi bila kritična, saj bi moral Maccabi v zadnjem krogu obvezno ugnati Valencio na gostovanju, medtem ko bi morala Baskonia kloniti doma proti Anadoluju Efesu.

S podobnimi kalkulacijami se ni treba ukvarjati slovenskima reprezentantoma Luki Dončiću in Anthonyju Randolphu, ki sta si mesto v četrtfinalu z Realom Madrid zagotovila že pred časom. Moštvo trenerja Pabla Lasa je trenutno na četrtem mestu, ki mu še zagotavlja prednost domačega parketa v izločilnih bojih. Kraljevi klub višje ne more, saj za tretjim Olympiacosom zaostaja za dve zmagi in je z grškim klubom izgubil oba obračuna. Glavna naloga Madrida v preostalih obračunih bo tako zadržati četrto mesto.

Nasprotnik v predzadnjem, 29. krogu bo Crvena zvezda, kar pomeni, da bo tekma za Luko Dončića nekoliko bolj posebna, saj 19-letni Ljubljančan nikoli ni skrival simpatij do rdeče-belih barv. Prav zaradi tega ga imajo tamkajšnji navijači radi, zato ga v Beogradu čaka topel sprejem. Dončić sicer na srbsko prestolnico nima najlepših spominov. Ob lanskem gostovanju si je namreč poškodoval gleženj, njegovo moštvo pa je v peklu dvorane Aleksandra Nikolića izgubilo. Tudi to pot Reala Madrid ne čaka lahka naloga, saj bo Crvena zvezda na zadnji domači evroligaški tekmi zagotovo storila vse, da zmaga ostane doma, ob tem pa iskala zagon pred odločilnim tretjim obračunom proti Mornarju v polfinalu lige ABA. »Tekma proti Realu Madrid je sama po sebi velik motiv. Lepo bi bilo, če bi navijačem na zadnji domači tekmi evrolige poklonili zmago proti evropskemu velikanu,« razmišlja košarkar Crvene zvezde Dejan Davidovac.

Evroliga, 29., predzadnji krog, danes ob 17.45: Himki – Fenerbahče, ob 19.45: Anadolu Efes – Barcelona, ob 20. uri: Bamberg – Milano, ob 21. uri: Baskonia – Maccabi, jutri ob 18. uri: Unicaja – Olympiacos, ob 19. uri: Žalgiris – CSKA, Crvena zvezda – Real Madrid, ob 20.15: Panathinaikos – Valencia.