Pred tremi sezonami se je zdelo, da bo košarkar LeBron James le stežka končal sezono. Bolečine v hrbtenici so bile tako neznosne, da je skoraj vsako minuto odmora ležal na tleh. Z bolečino je postajala njegova igra vse bolj neuspešna. Opešal je celo v svoji najboljši kategoriji, zabijanju na koš. Zato je njegova letošnja briljantna sezona toliko boj presenetljiva in ni čudno, da je košarkar izjavil, da je kot vino – z leti postaja le še boljši.

V sezonah z najhujšimi bolečinami je košarkar ugotovil, da mora poiskati pomoč in poskrbeti za svoje telo, saj se bo moral v nasprotnem primeru upokojiti veliko prej, kot bi si želel. Pomoč je našel v Donnieju Raimonu, bivšem vojaškem specialcu ameriške mornarice, ki je do potankosti razvil trening biomehanike. Raimon se je tega lotil, ko so vojaški zdravniki obupali nad njegovo poškodbo vratu, ki jo je skupil pri skoku s padalom. Njemu v čast ima LeBron na glavi pogosto kapo z znakom Navy Seals.

Oba treningov ne obešata na velik zvon. Ker Raimon ni uradni trener, trenirata pred tekmami in uradnimi treningi ali po njih. Raimon ne daje intervjujev in se načrtno izogiba soju žarometov, zato lahko o njegovi metodi največ izvemo iz njegovega in LeBronovega instagrama. Tako je slednji objavil posnetek, na katerem s svojim gurujem biomehanike trenira na hodniku dvorane tik pred tekmo. Najbolj zabavno pri vsem skupaj pa je, da trener odganja uradnike, ki med vadbo hitijo po hodniku. Po vadbi se košarkar do začetka tekme ovije v tople obkladke, da ostane telo ogreto.

Velikan v zamrzovalni komori

V resnici biomehanika ni nič skrivnostnega. Gre za vedo, ki povezuje biologijo in inženirstvo, saj kosti in mišice preučuje kot mehanične sisteme. »Da bi razumeli naravo, moramo poznati njeno geometrijo, materiale konstrukcije, mehanične zakonitosti, principe fizike in matematično modeliranje gibanja,« je biomehaniko opisal Donnie Raimon. LeBron mu pripisuje veliko zaslug za čvrsto telo. Na instagramu objavlja fotografije, kako vadi na gimnastičnih žogah, prav takih, kot jih ima doma skoraj vsaka dama. Seveda so njegove vaje precej bolj zapletene. Na eni izmed njih kleči na gimnastični žogi, v rokah pa drži uteži. Pod fotografijo je pripis: »Vaja stabilnosti trupa za konec telovadbe. Vse se začne in konča s trupom. Brez stabilnosti trupa ni ničesar.«

Poleg biomehanika ima LeBron v svoji ekipi tudi maserje in kuharje, skupaj naj bi za vse v zvezi z ohranjanjem moči telesa porabil poldrugi milijon dolarjev na leto. Med temi izdatki so tudi tretmaji kiroterapije, ki jo uporablja že nekaj let, natančneje od leta 2015. Kupil si je celo svojo kiroterapevtsko komoro za hitro obnovitev mišičnega tkiva. Kar pa sploh ni nič nenavadnega, saj jo uporablja cela vrsta vrhunskih športnikov, od Usaina Bolta do Cristiana Ronalda. LeBron je bil na začetku tako navdušen nad postopkom, da so se šalili, da je še svojo rojstnodnevno zabavo priredil v zamrzovalni komori. Poleg tega zelo rad pred tekmo nosi posebne terapevtske škornje, ki pospešujejo krvni obtok.

Nasploh skrb za telo razume kot osebno rast. »Skrb za telo je potrebna vsak dan, vsako uro slehernega dne. Za telo skrbim nenehno, pa naj bodo to terapije ali dvigovanje uteži v telovadnici. Skozi sezono si gradim moč, medtem ko so drugi vse bolj upehani,« je zadovoljen 33-letni LeBron James.