»Že vseh 19 let je to povsem neodvisen festival. A ne zato, ker bi si mi to želeli, ampak ker ne dobimo sredstev. Se pa vsako leto trudimo festival narediti še boljši in mislim, da nam je letos to znova uspelo,« je dejal organizator festivala Andrej Ciuha. Kot prvi bodo na letošnjem festivalu, ki je v skoraj dveh desetletjih gostil že več kot 500 skupin in izvajalcev, obiskalo pa ga je okoli 76.000 ljubiteljev glasbe, nastopili slovenski rockerji Hamo & Tribute 2 Love.

Na Orto Festu se najde prostor tudi za mlajše in še neuveljavljene skupine tako iz Slovenije kot zunaj naših meja. Letos bo nastopilo kar 21 domačih skupin in posameznikov, ki jim je skupna kakovostna glasba, žanrsko običajno obarvana v rockovske odtenke. Poleg že omenjenega Hama s skupino bo na letošnjem Orto festu zelo pestra izbira slovenskih izvajalcev: Slon in Sadež, Klemen Klemen, Adi Smolar, Panda, Zmelkoow, Flirt, Zlatko in Optimisti, Stray Train, Zablujena generacija, Zgrešeni primeri, Dropped-D, Gašper Šantl & Zala Kralj, Glista, General Musashi, San Di Ego Band, Prismojeni profesorji bluesa, Blue Town's  Radio, festival pa bo zaključil Omar Naber & Band.

Zvočno eksperimentiranje skupine Laibach

Med izstopajočimi imeni slovenskih izvajalcev je skupina Laibach, ki bo v petek, 6. aprila, po 15 letih znova stopila na legendarni oder Orto bara. V Ljubljani bodo nastopili v sklopu drugega dela obsežne evropske turneje ob izidu albuma Also sprach Zarathustra, v prvem delu katere so konec lanskega leta razprodali dva koncerta v Kinu Šiška. »Na koncertu bodo igrali številne pesmi iz 80. let prejšnjega stoletja. To je dodaten razlog, da vstopnice kupujejo tudi njihovi oboževalci iz vse Evrope, od Anglije do Češke, kar nas zelo veseli. Njihova želja je, da jih vsaj enkrat vidijo v tako intimnem okolju domačega terena, iz katerega izvirajo,« je razložil Ciuha. Dodal je, da bo na koncertu nekaj presenečenj in da bodo najbolj zadovoljni za zvočno eksperimentiranje bolj dovzetni poslušalci.

Na oder ljubljanskega kluba pa se že v soboto, 31. marca, kot ena glavnih zvezd vrača skupina Jinx. Poleg izjemno priljubljenih uspešnic, lahko bi rekli celo že zimzelenih skladb, s katerimi vrhove lestvic osvajajo že 24 let (Tamo gdje je sve po mom, Bye Bye Bye Baby Bye), bodo predstavili še nekaj novejših s povsem svežega albuma Pogrebi i pomiriši. Poleg njih bodo na Orto festu nastopili prvaki skandinavske melodic metal scene, Insomnium s Finske (s švedsko predskupino Tribulation), avstralski Deez Nuts, ki v svoji glasbi združujejo prvine predvsem newyorško obarvanega beat-down hardcora devetdesetih let z odličnim humorjem, metalsko težino in raperskim pridihom, in češki toilet-grinderji Gutalax v spremljavi perverznih Spasm, na oder Orto bara pa se vrača tudi ameriška ska zasedba The Toasters.

Večja dostopnost vstopnic, prodajajo jih namreč prek več spletnih strani, na bencinskih črpalkah in tudi po kioskih, se kaže tudi pri več prodanih vstopnicah v predprodaji. Organizatorji svetujejo, da obiskovalci pohitijo z nakupom, saj so nekateri koncerti že skoraj razprodani. »Za klubske nastope pri nas je vedno zanimanje. Dobre glasbe željno občinstvo namreč uživa ob koncertih v pristnem klubskem okolju, kjer je stik publike s skupino enkraten,« je zaključil Ciuha.