Več prestižnih ameriških odvetniških firm, domnevno gre za peterico, je namreč zavrnilo njegovo prošnjo za pomoč. Trump se je prejšnji teden, ko ga je zapustil njegov osebni odvetnik John Dowd, namreč znašel v nezavidljivem položaju. Dowdu naj bi šlo vse bolj na živce, da je Trump ignoriral njegove pravne nasvete, po navedbah drugih virov pa sta se sporekla zaradi strategije soočanja s preiskavo.

Dowd je predsedniku odločno svetoval, naj se ne pusti zaslišati v primeru vmešavanja Rusije v ameriške volitve, sploh ne pod prisego, češ da mu bodo nastavili past, da bo lagal pod prisego. Trump pa je večkrat dejal, da bi »z veseljem« odgovarjal na Muellerjeva vprašanja, obenem pa že večkrat zagrozil, da bo tožilca odpustil.

Tako sploh ne čudi, da Trump ni visoko na seznamu najbolj zaželenih klientov v ZDA – je težavna oseba, ki vztraja pri svojem, tudi ob dokazih, da se moti, njegova politična nepriljubljenost bi lahko ugledu firm bolj škodila kot pomagala, poleg tega pa mnoge prestižne ameriške odvetniške firme že zastopajo kliente, ki so tako ali drugače povezani z Muellerjo preiskavo in bi šlo, če bi zastopali še predsednika, za navzkrižje interesov.