Utah bo tako postala prva ameriška zvezna država, ki bo legalizirala »prosto rejo« otrok oziroma vzgojo, pri kateri bodo starši otrokom pustili biti – otroci. Nam, ki smo otroštvo preživeli na igriščih, zelenicah, v gozdovih in parkih, kjer smo brez nadzora odrasle osebe preživljali brezskrbne in igre polne dni, se takšna definicija »zanemarjanja« zdi precej nenavadna.

V državi Utah pa so morali spremeniti zakon, v katerem so na novo definirali, kaj pomeni »zloraba«, poroča ameriški ABC News. »Prepričani smo, da starši najbolje vedo, kako otroke naučiti odgovornosti,« je dejal guverner Utaha Gary Herbert, ki je podpisal novi zakon (v veljavo stopi maja), po katerem staršem ne bo več grozil sodni pregon, če bo otrok sam odšel do šole ali pa nekaj minut sam počakal v avtu.

Otroci so prikrajšani za izkušnje

»Otroci morajo sami raziskovati svet ter se s tem naučiti samostojnega reševanja težav in samozadostnosti, ki ju bodo potrebovali kot odrasli,« je prepričan senator Lincoln Fillmore, ki je zakon sponzoriral. Po njegovem so družba in starši postali preveč zaščitniški do otrok, ki so bili zaradi tega prikrajšani za ogromno izkušenj, dogodivščin in možnosti, ki bi se jim s tem odprle.

Starši bodo tako sami odločali, pri katerih letih bodo svojemu otroku pustili na katero od samostojnih dogodivščin. Triletnika verjetno nihče ne bo pustil samega v parku, 10-letnika pa že, podobno je tudi s samostojno hojo do avtobusa ali šole.

Klinični psiholog Dave Anderson pravi, da bo treba odslej obtožnice tehtati po posameznim primeru, starše pa spodbuja k uporabi »zdrave pameti«, ko pride do varnega preživljanja prostega časa njihovih otrok.