Dela so po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa potekala v sklopu restavratorskega projekta Veliki Pompeji. Kot je povedal upravnik arheološkega najdišča Pompeji Massimo Osanna, so med kopanjem naleteli na ostanke zasebnih in javnih površin - vrta in pokritih stebrišč, na katere niso računali.

»In tako smo prišli do predmetov, štukatur in fresk, ki še niso bili deležni restavratorskih posegov. Ker se jih niso dotaknile starejše restavracije, so bili ohranjeni v svoji originalni obliki in barvi. Zdaj imamo priložnost, da pri njihovem konservriranju uporabimo najsodobnejše tehnologije in materiale,« je dodal. Dela bodo po njegovih besedah predvidoma trajala dve leti in bodo stala 8,5 milijona evrov. Območje bo v tem času po pisanju Anse odprto za obiskovalce.

Prepoznali tudi območje, kjer naj bi bil nekoč vrt

Arheologi so doslej že prepoznali odprto območje, za katero menijo, da je bilo nekoč vrt, njegov namen pa bodo bolje raziskali s paleobotaničnimi analizami. V njegovem jugovzhodnem vogalu so našli tudi nekaj amfor, katerih obliko in vsebino še proučujejo. Vzdolž ulice pa so odkrili t.i. Hišo srebrne poroke z dvignjenimi tlaki ter vhode v stavbe, med njimi vhod v domus z zidovi, okrašenimi s freskami.

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano. Velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev.