Če bi nas ob prihajajočem prazniku skrivoma opazovali nezemljani, bi se zagotovo muzali, ko bi videli, koliko trdo kuhanih jajc, prekajenega mesa in orehove potice je povsem prostovoljno pripravljen snesti človek, čeprav dobro ve, da se bo po njih počutil katastrofalno in bo moral morda celo poiskati pomoč zdravnika. Nekateri se vuzemskega jedilnika držijo zaradi prijetnih spominov na praznik izobilja iz otroštva, drugi se svinjsko-jajčne diete udeležijo iz navade oziroma zato, ker »se to spodobi«… Ampak ni razloga za pretiran preplah. Kaj bomo dali v usta, se moramo namreč tudi na praznik prihoda pomladi odločiti sami. In znano je, da s pomladjo pridejo regrat, čemaž, šparglji in številne druge zeli, iz katerih lahko (tudi z dodatkom jajc) pripravimo krasno praznično solato. Prijetna popestritev namesto potice zna biti pinca, kakršno pripravljajo na Primorskem, ali njena sorodnica tičica. Obe izvirata iz Furlanije - Julijske krajine, razširjeni pa sta tudi po vsej Istri. Zelo veseli ju bodo tisti, ki se z orehi ne razumejo najbolje. In obe tekneta ob vinu in drugih prazničnih jedeh.
Velikonočno pecivo: Pince in vince
Pinca je slastno, sladko in nasitno praznično pecivo, ki na Primorskem nadomešča orehovo potico. Privoščite si jo tudi vi.

Zelo podobne našim tičicam so tržaške titole, za katere je značilen »varnostni pas« čez jajce. (Foto: Donatella)