Prikupna rumena stavba v obliki kocke, ki rahlo spominja na kremno rezino, je vzdevek »naša kremšnita« nosila že v letih, ko je Ekonomsko gimnazijo in srednjo šolo (EGSŠ) obiskovala Irena Joveva, članica novinarske ekipe Pop TV.

Brez posebno velikih pričakovanj se je Irena Joveva v svojih mladostniških letih vpisala na ekonomsko gimnazijo, saj jo je bolj zanimalo družboslovje kot naravoslovje. Sedaj Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica poleg omenjenega programa vključuje še smer ekonomski in medijski tehnik. Zanimalo nas je, ali se ji je izbrana smer zdela težka. »Niti ne,« odgovarja. »Morda pa morate vedeti, da je bil moj oče najbrž edini, ki je hodil na govorilne ure zelo redno, tako da niti nisem imela izbire. (Smeh.) Šalo na stran, resnično nisem imela nikoli večjih težav, pa tudi vedno se je dalo vse usklajevati z obšolskimi dejavnostmi in seveda družbenim življenjem najstnice.«

»V slabših odnosih« edino s športno vzgojo

Na vprašanje o njenih najljubših predmetih in tistih, ki jih ni najbolje prenašala, nam je odgovorila zelo neposredno. »Da smo si na jasnem, čeprav bi verjetno marsikdo drug odgovoril drugače: meni telovadba zagotovo ni bila niti blizu najljubšega predmeta!« Veliko raje je sledila uram slovenščine in nemščine, kar kmalu pa bi se na seznamu prikazala tudi matematika. Najstniško težko je prenašala le še angleščino, saj sta si s profesorico delili malo poseben, ampak vseeno edinstveni odnos.

Ko smo se že ravno ustavili pri profesorjih in drugih delavcih šole, smo Ireno povprašali, kako se jih spominja. »Uf, če bi me o tem, kako sem se z njimi razumela, vprašali takrat oziroma takoj po koncu četrtega letnika, bi bil moj odgovor verjetno precej drugačen, ampak zdaj imam vse profesorje v zelo zelo lepem spominu. Saj veste, z enimi se razumeš bolje, z drugimi slabše, ampak ko zdaj pogledam nazaj, čisto zares nimam nobenih pripomb.« Večkrat tudi v pogovoru z bivšimi sošolci pristanejo pri učiteljih in dogodke iz srednješolskih klopi uvrščajo v tiste super čase, nasmejano doda.

Dinamična odskočna deska v svet

Mnogi obiskovalci naše šole večkrat komentirajo prijetno in živahno vzdušje, ki vlada na šolskih hodnikih. Ker je šola v primerjavi z drugimi srednjimi šolami po Sloveniji precej majhna, kar se odraža tudi v številu dijakov, je ozračje precej bolj domače in zato še bolj podobno okusni kremni rezini. »Če je pol tako živahno, kot je bilo pred približno 10 leti, vam ni nič hudega,« se strinja Irena Joveva.

»Absolutno bi se znova odločila za Ekonomsko gimnazijo in srednjo šolo Radovljica, če bi imela možnost, saj sem dobila to, kar sem pričakovala, ne le od predmetov samih, ampak tudi zraven tega, od profesorjev do novih prijateljev… Skratka skozi vse bi šla še enkrat,« svoje vtise strnjuje novinarka. Za konec smo jo povprašali še za nasvet, ki bi ga delila z morebitnimi bodočimi dijaki: »To šolo bi priporočila vsem tistim, ki jih družboslovje zanima bolj od naravoslovja, pa čeprav je to morda vse, kar vedo (tudi sama nisem vedela kaj več od tega). Prepričana sem, da jim ta šola lahko pomaga potem, štiri leta pozneje, pri odločanju, kako in kam naprej.«

Mentorica šole: Ana Hlebanja, Dnevnikova mentorica: Petra Mlakar