»To je prva dokumentacija takšnega vedenja divjega slona, razlog za to početje pa lahko biologi in raziskovalci le ugibajo,« so v izjavi dejali v združenju raiskovalcev Wildlife Conservation.

Video je že leta 2016 posnel Vinay Kumar, znanstvenik indijske raziskovalne skupine Wildlife Conservation, na raziskovalni poti v gozd Nagarhole v indijski zvezni državi Karnataka. Za BBC je dejal, da videa do zdaj ni spustil v javnost, saj se ni zavedal njegove pomembnosti.

Oglje ima lastnost odvajala, nase pa veže tudi toksine

Znanstveniki ne vedo točnega razloga, zakaj bi slon puhal pepel, ki je ostal na pogorišču požara, ki so ga za seboj pustili gozdarji. »Kar smo tisti dan videli, je izgledalo, kot bi slon kadil. Z rilcem si je v usta vnašal pepel, in ga puhal, kot bi bil cigaretni dim,« je dejal Kumar.

Biolog, ki se ukvarja z raziskovanjem vedenja slonov, Varun R Goswami, je po ogledu videa za BBC dejal, da je slonica najverjetneje poskušala zaužiti oglje, saj izgleda, da s tal pobira njegove ostanke in s puhanjem skuša ločiti delce pepela, ki jih vnaša z ogljem.

»Oglje nase veže strupene snovi v telesu, in čeprav nima kakšne hranilne vrednosti, se zdi, da mnogo živali privlači ravno zaradi te komponente,« pravi biolog Goswami. Oglje prav tako lahko služi kot odvajalo, kar še dodatno pojasni, zakaj ga veliko živali uživa po požarih in udarcih strel, saj ga je takrat mogoče najti v gozdu, pravi Goswami.