Zunanji minister Karl Erjavec je danes v državnem zboru, kjer se je udeležil seje ustavne komisije DZ, novinarjem povedal, da je še prezgodaj odgovoriti, kako bo ravnala Slovenija v primeru napada z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju 4. marca, za katerim naj bi stala Moskva.

»Mi se držimo stališča, ki je bilo sprejeto na Evropskem svetu, da je pač treba ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo,« je povedal zunanji minister. Bo pa po njegovih napovedih gotovo v četrtek to zadevo obravnavala vlada.

Voditelji članic EU so sicer v petek v Bruslju podprli oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom v Salisburyju »zelo verjetno« odgovorna Rusija. Več držav je tedaj tudi napovedalo sankcije proti Rusiji, zlasti izgon njenih diplomatov.

Cerar: Slovenija obsoja uporabo kemičnih sredstev

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je bil v petek do tega nekoliko bolj zadržan. Kot je dejal ob robu vrha, da »bi bilo dobro počakati na preiskavo neodvisnih mednarodnih institucij, preden bomo lahko dokončno prepoznali krivca«, čeprav se sicer britanskim organom lahko načeloma zaupa glede preiskave, ki je pripisala odgovornost za napad Rusiji. Ta vpletenost zanika.

Cerar je tudi jasno izpostavil, da Slovenija ostro obsoja uporabo kemičnih sredstev in da je solidarna z Združenim kraljestvom.

Hrvaška bo izgnala enega akreditiranega ruskega diplomata

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Zagrebu povedal, da so se po današnjih posvetovanjih s predsednikoma države in sabora Kolinde Grabar-Kitarović in Gordana Jandrokovića odločili za izraz solidarnosti z Veliko Britanijo in da bodo enega izmed ruskih akreditiranih diplomatov razglasili za nezaželeno osebo na Hrvaškem. Ni želel govoriti o konkretnem imenu. Zavrnil je tudi ugibanja o morebitnih protiukrepih Moskve.

Hrvaški premier je zanikal, da bi odločitev o izgonu ruskega diplomata vplivala na postopek prestrukturiranja Agrokorja, potem ko se je največja upnica hrvaške družbe, ruska Sberbanka prejšnji teden vrnila za pogajalsko mizo.

Za izgon ruskih diplomatov ZDA in 14 držav EU

Izgon ruskih diplomatov zaradi napada v Salisburyju je danes napovedalo skupno 14 evropskih držav, ter ZDA, Kanada in Ukrajina. Predsednik Evropskega sveta Donalda Tusk je napovedal še možnost dodatnih ukrepov.

Velika Britanija je že pred tem izgnala 23 ruskih diplomatov, Rusija pa se je odzvala z enakim ukrepom - izgonom 23 britanskih diplomatov. Tudi zdaj v Kremlju napovedujejo recipročen odgovor na izgone ruskih diplomatov iz evropskih in drugih držav.