Kosovski zunanji minister Behgjet Pacolli je danes dejal, da nihče brez dovoljenja ne more vstopiti na ozemlje Kosova. Ob tem je opozoril, da bo vsak, ki bo to poskušal, aretiran. »Vstop na Kosovo danes ni bil dovoljen nikomur, niti Đuriću niti Vulinu. Kdor bo nezakonito vstopil na Kosovo, bo aretiran,« je na twitterju zapisal Pacolli.

Kosovske oblasti so pred tem zavrnile zahtevo Đurića in Selakovića za obisk na Kosovu, češ da njune izjave sprožajo napetosti. Po poročanju srbskih medijev je na kosovski strani meje s Srbijo videti do zob oborožene policijske sile, ki nadzirajo promet in potnike. »Mislim, da gre za kljubovanje, ki ne vodi k ničemur, ki je nesmiselno in napačno. Pripravili smo obisk naših samostanov, ta odločitev pa predstavlja resno napako, ki ne prispeva k celotni situaciji,« je za srbsko televizijo RTS izjavil minister za kulturo Vukosavljević.

Srbski predsednik za torek sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost

Kosovska policija je sicer sporočila, da Vukosavljević ni imel prepovedi vstopa na Kosovu, temveč da se je po prečkanju meje vrnil sam. Kot so pojasnili, so na podlagi odločitve zunanjega ministrstva Vukosavljeviću dovolili vstop na kosovsko ozemlje, vendar potem ni nadaljeval poti proti Mitrovici, temveč se je prostovoljno vrnil v Srbijo. Kosovska policija je navedla, da so to sporočilo objavili, da bi preprečili širjenje dezinformacij. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za torek sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost zaradi napetosti na Kosovu. Beograjski mediji, ki se sklicujejo na neuradne vire, poročajo, da bodo na seji poleg o razmerah na Kosovu govorili tudi o drugih temah.

Napetosti med Beogradom in Prištino so se zaostrile po srečanju Vučića in kosovskega predsednika Hashima Thacija minuli teden v Bruslju, po katerem je srbski predsednik opozoril, da Priština po petih letih še vedno ni izpolnila zaveze iz bruseljskega sporazuma o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin.