Kot so danes sporočili iz njegove ekipe Green Light World Flight, se bo Lenarčič na novo misijo, imenovano »Zero emission living«, odpravil z ultralahkim letalom, s katerim je leta 2016 obletel svet. Letel bo nad Rusijo in Kitajsko.

»Na tej poti bo zbiral dragocene podatke o koncentracijah črnega ogljika, letel bo tudi nad kraji, kjer je ta hip vse prej kot mirno,« so v vabilu na predstavitev poti, ki bo v četrtek v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani, zapisali organizatorji.

Leta 2012 je obkrožil svet

Začetek poleta je glede na podatke z njegove spletne strani načrtovan za 9. april. Predvidena je krožna pot preko Balkana, Turčije, Irana, Pakistana, Indije, Bangladeša, Burme, Laosa nad Kitajsko ter nato prek Rusije in vzhodne Evrope nazaj v Slovenijo.

Lenarčič je doslej opravil več projektov merjenja črnega ogljika - leta 2012 je obkrožil svet, leta 2013 je meril koncentracije nad Severnim tečajem, leta 2016 je znova letel okrog Zemlje, lani pa je opravil misijo nad Sredozemljem, Alpami in srednjo Evropo.