Slovenska nogometna reprezentanca bo v prenovljeni kolekciji dresov nocoj v Celovcu začela novo obdobje pod vodstvom selektorja Tomaža Kavčiča. Pričakovanja javnosti so visoka, kakor tudi cilji znotraj moštva, ki je na velikem tekmovanju nazadnje zaigralo leta 2010 v Južni Afriki.

Oblak začutil drugačno energijo

Prijateljska tekma z Avstrijo na razprodanem celovškem stadionu Wörthersee bo deloma že razkrila podobo Kavčičeve reprezentance, ki je na Brdu pri Kranju opravila štiri treninge. Nogometaši iz udarne enajsterice redno nastopajo v tujih klubih in so v najboljših letih za doseganje vrhunskih dosežkov. »Moje otroške sanje so, da bi s Slovenijo zaigral na velikem turnirju. Prepričan sem, da nam bo uspelo nastopiti na evropskem prvenstvu 2020. Ko si nekaj resnično močno želiš, se lažje uresniči,« pravi globalni nogometni zvezdnik Jan Oblak, ki je pohvalil način dela pod vodstvom Tomaža Kavčiča, s katerim je kot večina sedanje generacije sodeloval že v mladi reprezentanci. »Igralci občutimo spremembe. V reprezentanci vlada drugačna energija, a bodo šele tekme ponudile priložnost za resnejšo oceno našega dela. Pomembno je, da tudi na prijateljskih tekmah pokažemo dobro igro, saj bo jesenski začetek lige narodov kmalu potrkal na vrata,« razmišlja Oblak, ki se v španski ligi znova poteguje za najboljšega vratarja. V tej sezoni je prejel štirinajst golov, Marc-Andre ter Stegen iz vodilne Barcelone pa enega manj.

Izbrana vrsta je po včerajšnjem dopoldanskem treningu z avtobusom odpeljala v Celovec, kjer si je ogledala igrišče in prostore stadiona, na katerem se bosta Avstrija in Slovenija ob navzočnosti predsednika Uefe Aleksandra Čeferina pomerili po več kot dveh desetletjih. Severni sosedi so pravšnji izziv za začetek Kavčičevega mandata, saj je Avstrija povsem spodobna reprezentanca. Ton igre ji dajejo zvezdniki iz bundeslige, med katerimi najbolj izstopa Bayernov as David Alaba. »Nasprotnika spoštujemo, a bomo pozorni predvsem nase. Verjamem, da z Avstrijci lahko odigramo dobro tekmo,« se o uvodnem tekmecu ni preveč razgovoril selektor Tomaž Kavčič, ki v sodelovanju z novinarji deluje vedno bolj sproščeno.

Kavčičeva taktika na posest žoge

Selektor je pohvalil vnemo igralcev, ki sledijo njegovim prodornim idejam na treningih. Povedal je, da bo drevi v Celovcu na igrišče poslal najmočnejšo postavo, ki smo jo podrobno predstavili že v včerajšnjem Dnevniku. Slovenija se bo predstavila z dvema igralcema na položaju zadnjih vezistov, a bosta imela Kevin Kampl in Rene Krhin različne naloge. »Krhin je bolj defenziven igralec, ki bo moral skrbeti za skok in zapiranje prostora tekmecu, medtem ko lahko Kampl poživi igro z gibanjem med obema kazenskima prostoroma. Sta kot jin in jang,« je s ponazoritvijo kitajskega simbola pojasnil Kavčič. Proti Avstriji ga bo med drugim najbolj zanimalo, kako se bo slovenska vrsta odzvala na pritisk nasprotnika, obenem pa je napovedal taktiko na posest žoge, kar mu je uspevalo že kot selektorju mlade reprezentance: »Želim, da so igralci sproščeni, a vseeno obstajajo določene meje. Vsi vedo, kje lahko preigravajo in kje ne.«

Ker bo Slovenija po večernem gostovanju v Celovcu čez štiri dni odigrala še prijateljski obračun z Belorusijo v Stožicah, bodo v Kavčičevi prvi akciji priložnost za igro dobili skoraj vsi vpoklicani nogometaši. Selektor bo šele danes določil kapetana reprezentance, saj pravi, da gre za »pomembno funkcijo, zato se ni treba zaletavati«. Na položaju kapetana si želi nogometaša z vodstvenimi sposobnostmi in močnim značajem, ki bo imel vpliv na soigralce. Ne bi ga zmotilo, če bi si kapetanski trak nadel vratar, a vendarle naj bi naslednik Boštjana Cesarja postal najizkušenejši Bojan Jokić.

Postava Slovenije: Oblak, Jokić, Mevlja, Struna, Skubic, Krhin, Kampl, Verbič, Iličić, Kurtić, Berić.