Mark Meechan je želel podražiti svoje dekle, zato je njenega psa uspešno naučil odzivanja na nacistične vzklike in ukaze. V video posnetku, ki ga je objavil na svojem youtube profilu, lahko vidimo, kako pes z desno tačko salutira na besedne zveze »sieg hiel« in »gass the Jews«. Video je objavil že leta 2016, od takrat pa si ga je ogledalo tri milijone ljudi.

Več uporabnikov se je na objavljeni video posnetek pritožilo, kmalu zatem pa so Meechana aretirali. Sam je trdil, da ni naredil ničesar narobe. Zagovarjal se je z besedami, da gre za humoren video posnetek, s samimi dejanji pa je želel le zafrkavati svoje dekle. Tudi na samem posnetku ga lahko slišimo, ko izrazi, da želi psa spremeniti v »najmanj prisrčno reč, ki se je lahko spomni, in to so nacisti«.

Meechan se izgovarja na humor in svobodo izražanja

Kljub temu so ga spoznali za krivega v skladu z Zakonom o komunikacijah, ki prepoveduje žaljivo in rasistično izražanje, ki ga video zagotovo vsebuje. Sodnik je poudaril, da opravičevanje vsebine posnetka s humornostjo ne spremeni njene žaljive narave. Obenem je trdil, da je Meechan s posnetkom želel gledalce preusmeriti tudi na druge posnetke na svojem kanalu, da bi lahko zaslužil več denarja.

Mnog kritiki sicer odločitev o obtožbi obsojajo in v njej vidijo nevarno pot h koncu svobode govora. Med njimi tudi Meechan, ki se ima namen na odločitev pritožiti. »Komiki v Veliki Britaniji, pazite pri šalah v prihodnje, saj kontekst in namen za njimi očitno nista več pomembna,« je dejal. Obsodba ga čaka naslednji mesec.