Natečaj vsako leto organizira časnik The Parliament Magazine, zmagovalce v posameznih kategorijah pa je izbrala osemčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki nevladnih organizacij, evropskih institucij in gospodarstva. Nagrade so namenjene priznavanju uspešnega dela evropskih poslancev na različnih področjih dela, od digitalnih tehnologij, okolja, zaposlovanja do kmetijstva, gospodarstva, sociale, zaposlovanja, prava, zunanje politike.

Edini Slovenec med nominiranci

Edini Slovenec med letošnjimi nominiranci, objavljenimi konec januarja, je bil Bogovič, ki mu je na koncu tudi pripadla ena od nagrad. V kategoriji Raziskave in inovacije je bil sicer nominiran skupaj s poslankama Mario Spiraki (EPP) iz Grčije in Miapetro Kumpula-Natri (S&D) iz Finske.

Bogovič se je ob prejemu nagrade med drugim zahvalil predlagateljem njegove nominacije, konzorciju Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU), ki je prepoznalo njegova prizadevanja na področju novih tehnologij v kmetijstvu, pri promociji bio- in krožnega gospodarstva ter tudi pri odločenosti glede evropske pobude Pametne vasi, s katero bo EU skrbela za zmanjšanje razvojne vrzeli med urbanimi in ruralnimi območji v prihodnosti.

»Pametne vasi so obraz evropskih raziskav in razvoja, saj povezujejo številne evropske politike, od digitalnega enotnega trga do mobilnosti ter skupne kmetijske politike EU. Digitalizirana in modernizirana podeželska območja bodo ohranila poseljenost evropskega podeželja, izboljšala dostop prebivalcev podeželskih območij do storitev in s tem povečala njihovo kakovost življenja,« je v svojem nagovoru še izpostavil Bogovič.

Višek prizadevanj bo mednarodna konferenca na Bledu

Bogovič je v minulem letu organiziral ali sodeloval na številnih konferencah in posvetih na temo krožnega gospodarstva, s poudarkom na potencialu novih tehnologij v kmetijskem sektorju. Višek njegovih prizadevanj bo mednarodna konferenca na Bledu 13. aprila letos, ki naj bi se je udeležili trije evropski komisarji, predstavniki slovenske vlade in številna interesna združenja ter mednarodni strokovnjaki s področja kmetijstva, digitalnih tehnologij in mobilnosti.

Njegova nominacija je bila utemeljena tudi z uspešno izvedbo Evropskega tedna biotehnologije, ki jo je skupaj z združenjem EuropaBio gostil septembra lani v Evropskem parlamentu septembra. Poleg tega so bila prepoznana njegova prizadevanja za prenos dobrih praks v Slovenijo.