Slovenska nogometna reprezentanca se bo po današnjem dopoldanskem treningu na Brdu pri Kranju odpravila proti Celovcu, kjer jo jutri ob 20.45 čaka prijateljska tekma z Avstrijo. Izbrana vrsta bo v popoldanskih urah preizkusila igrišče modernega stadiona Wörthersee ob Vrbskem jezeru, a na njem ne bo trenirala, da tekmeci ne bi izvohali vseh taktičnih podrobnosti. Tovrstne prijeme poznajo številne nogometne velesile.

Pod Kavčičem val sprememb

Uvodni trije dnevi priprav pod vodstvom novega selektorja Tomaža Kavčiča so pokazali, kako močan val sprememb je zajel slovensko reprezentanco po odhodu Srečka Katanca. Najbolj opazna razlika je v vsebini treningov, ki so temeljitejši in kakovostnejši, čemur prikimavajo tudi dolgoletni uslužbenci nogometne zveze. Potem ko je Kavčič v zadnjih letih v živo analiziral treninge velikih evropskih klubov in reprezentanc, pridobljeno znanje uspešno prenaša v prakso. Da ne bi bilo nič prepuščeno naključju, selektor s svojimi sodelavci pred vsakim treningom skliče sestanek, na katerem igralci tudi s pomočjo videoanalize prejmejo navodila o nadaljnjem poteku dela. Ker so treningi znova odprti za javnost, reprezentanca pa dostopnejša do medijev, je na Brdu pri Kranju čutiti manj napetosti kot v zadnjih letih.

Reprezentanti odslej pred vsakim treningom opravijo vaje za raztezanje pod nadzorom kondicijskega trenerja Matica Lukmana, ki si je včeraj za pripomoček izbral več metrov dolgo elastiko. Treningi na Brdu so postali tako intenzivni in raznoliki, da igralcem ne zmanjka motivacije. Kavčičevi izbranci so se najprej pomerili v kombinatorni igri na šest malih golov, pri čemer je selektor iskal predvsem hitre reakcije igralcev in natančnost v zaključnih strelih. Reprezentanca je kasneje v dveh skupinah v rumenih in modrih markirnih dresih vadila na ločenih igriščih, kjer so igralce ovirale v zemljo zapičene silhuete v naravni velikosti odraslega človeka. Ob zaključku sta obe skupini odigrali še medsebojno tekmo, igralcem pa je največ težav povzročal hladen severni veter, ki je na igrišču premikal žoge in nagibal kotne zastavice. »Kot bi bili na Ferskih otokih,« je pripomnil Josip Iličić, ko se je ravno pripravljal na udarec iz kota.

Slovenija močna tudi na klopi

Tomaž Kavčič je s pomočnikom Igorjem Benedejčičem včeraj že uigraval udarno enajsterico, ki naj bi začela jutrišnjo tekmo z Avstrijo. Kot je napovedal, bo Slovenija nastopila v postavitvi 4-2-3-1, ki jo bo med tekmo prilagajal dogodkom na igrišču. Nesporna številka ena bo tudi pod Kavčičevim vodstvom zvezdnik madridskega Atletica Jan Oblak, ki na treningih deluje tako zanesljivo kot na velikih tekmah. Po slovesu kapetana Boštjana Cesarja bosta na štoperskem položaju igrala Miha Mevlja in Aljaž Struna, ki sta univerzalna igralca. Mevlja je nekoč igral celo kot zadnji vezist, Struna pa se je v obrambi preizkusil na vseh položajih. Na levem krilu bo Bojan Jokić, ki se mu obeta kapetanski trak, na desnem pa Nejc Skubic.

Na položaju zadnjih vezistov bosta v paru nastopila Kevin Kampl in Rene Krhin, s čimer bosta ponovila izkušnjo iz mladinske reprezentance. Ofenzivnejši izzivi čakajo Benjamina Verbiča, Jasmina Kurtića in Josipa Iličića, v konici napada se bo predstavil Robert Berić. Selektor Kavčič je naloge med reprezentante razdelil smiselno, a ima pripravljene tudi rezervne scenarije. Če bo Slovenija ob treh fantazistih v zvezni vrsti potrebovala več igrivosti, bosta udarna kandidata za vstop s klopi Valter Birsa in Miha Zajc, medtem ko naj bi imela napadalca Tim Matavž in Roman Bezjak prednost pred Andražem Šporarjem. Slovenija med rezervisti v obrambi največ upov polaga v Luko Kranjca, zanimivi so tudi vsi trije novinci Jure Balkovec, Kenan Bajrić in Nemanja Mitrović.