Planica je zadnja postaja zime vse od leta 1997, izjema je bilo leto 2004, ko je že februarja gostila svetovno prvenstvo. V zadnjih letih so se okrepili pritiski Norvežanov, ki menijo, da so s svojo turnejo Raw Air postali pomembnejši, in na vsak način želijo finale sezone, čeprav po številu gledalcev nikakor ne morejo preseči Planice. Zadnji poskus oslabitve položaja Planice je bil po koncu lanske sezone. Mednarodna smučarska zveza (FIS) je z obrazložitvijo, da so tekmovalci po dolgi sezoni utrujeni, pripravila predlog, da v Planici ukinejo tekmo v petek, skakalci bi tekmovali le še v soboto in nedeljo. Predlog na glasovanju ni dobil podpore. Čeprav je Planica s poleti postala kultno prizorišče, skušajo iti prireditelji v korak s časom, da bi si še bolj utrdili termin v koledarju na koncu sezone, saj so ljudje navajeni na marčevski termin. Letošnja novost je Planica 7, za katero bo štelo vseh sedem skokov, najboljši pa bo prejel dodatno denarno nagrado 20.000 švicarskih frankov.

Letošnja prireditev v hramu slovenskega nordijskega smučanja bo imela še poseben vložek. Slovenija kandidira za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023, zato bo zelo pomembno, s kakšnimi vtisi bodo iz doline pod Poncami odšli glasovalci, ki bodo maja na kongresu FIS v Grčiji odločali o prireditelju. Edini tekmec Planice, ki je neuspešno kandidirala že trikrat – leta 2017 jo je premagal Lahti, leta 2019 Seefeld in leta 2021 Oberstdorf – bo Trondheim na Norveškem. Planica ima novo najboljšo infrastrukturo na svetu, ki jo vsi hvalijo s presežniki, a Norveška je velesila v nordijskem smučanju.

Norveška ima z Vikersundom od leta 2011 tudi svetovni rekord v letenju na smučeh, ki je trenutno 253,5 metra (Stefan Kraft). Avstrijec, ki je lani zmagal v svetovnem pokalu, je imel tudi v Planici glede na tehnično izvedbo skoka in vzgonski veter v nogah svetovni rekord, a ker je njegova krivulja leta (pre)visoka, je polet skrajšal in pristal pri 251 metrih. Glede na nizko krivuljo leta, ko se dobesedno plazi ob doskočišču, je prvi favorit letošnje Planice Norvežan Robert Johansson, ki je sposoben izboljšati vsaj rekord Planice 251,5 metra.