Zagrebški tednik Nacional je včeraj poročal, da je srebrni slovenski olimpijec, ki je prvo olimpijsko kolajno osvojil pod hrvaško zastavo, prestopil v slovensko reprezentanco v sumljivih okoliščinah, ki kažejo na možnost korupcije in kriminala. Zapisali so, da naj bi hrvaška biatlonska zveza (HBS) dobila 60.000 evrov odškodnine "na roke". Denar je menda iz Slovenije prinesel kar oče biatlonca Marijan Fak osebno.

Kontak, ki je bil generalni sekretar HSB tudi v času, ko je Fak prestopil pod slovensko zastavo, je potrdil, da je HSB zahtevala od Slovenije 100.000 evrov odškodnine za Faka, a v Ljubljani zneska niso želeli plačati. Na Hrvaškem niso želeli ovirati športne kariere Jakova Faka in so se potem s slovenskimi kolegi dogovorili o sodelovanju, ki se je kazalo v pripravah hrvaških biatloncev na Pokljuki pod bolj ugodnimi pogoji, izobraževanju hrvaških trenerjev in podobno, je povedal za današnji Večernji list.

Na vprašanje, ali lahko zagotovi, da denarja niso prejeli »na črno«, je odgovoril, da ne verjame, da bi Slovenci plačali kaj »pod mizo«. Povedal je, da bi »dal roko v ogenj« za vse člane takratnega vodstva HBS, medtem ko ni želel komentirati vloge nekdanjega predsednika zveze in časnika hrvaške vojske Nikole Županića, ker proti slednjemu poteka več sporov pred hrvaškim vojaškim in civilnim pravosodjem. »Županić je imel določeno vrsto vzporedne uprave z drugimi vojaškimi osebami in tako je bilo, vse dokler ga zaradi tega niso odstavili«, je še dejal Kontak.