Odpoklic je zahtevalo šest poslanskih skupin. Opozicija meni, da Dalićeva po Ramljakovem odstopu ne more ostati na svojem položaju, ker je politično odgovorna za t. i. afero svetovalci. Pričakujejo, da bodo njihovo zahtevo podprli tudi nekateri poslanci koalicije. Za uspeh pobude potrebujejo najmanj 76 glasov.

Ramljak je odstopil zaradi očitkov, da je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbe Texo Management, v kateri je delal, preden je 10. aprila lani prevzel vodenje izredne uprave koncerna. Opozicijski poslanci izpostavljajo, da je Ramljaka za izrednega pooblaščenca izbrala prav Dalićeva in je njegov odstop ne more oprati krivde. Po njihovih navedbah je bila namreč seznanjena z vsemi okoliščinami, ki so pripeljale do Ramljakovega odstopa.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes izrazil prepričanje, da bo vladajoča večina ostala enotna in da bo preprečila poskus odpoklica Dalićeve. Ocenil je, da prevladuje pozitivno vzdušje, ker je izredna uprava Agrokorja »pred dogovorom o poravnavi«.

Kot piše današnji Jutarnji list, sedaj poteka nov krog pogajanj o upniški pogodbi za prestrukturiranje Agrokorja. V reševanje koncerna je spet vpeta največja upnica Sberbank, ki se z izredno upravo pogaja za podpis sporazuma. Ker v Sloveniji postopek izredne uprave nad Agrokorjem ne velja, lahko Sberbank, ki je lastnica 18,5 odstotka Mercatorja, ene od družbe iz koncerna, poveča delež v Mercatorju. Možna pa je tudi menjava deležev znotraj koncerna.