Britanska premierka Theresa May je namreč, ker ni dobila zadovoljivih odgovorov iz Rusije o zastrupitvi dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije, diplomate (oziroma po njenem vohune pod krinko) izgnala iz države. Ti so veleposlaništvo danes zapustili s tremi avtobusi z ruskimi registrskimi tablicami. Tisti, ki so ostali na veleposlaništvu, so se od nekdanjih sodelavcev prišli poslovit vse do ceste, tu in tam pa se je komu utrnila tudi solza žalosti.

Velika Britanija in njene zaveznice trdijo, da za napadom na Skripala v angleškem Salisburyju stoji Rusija, kar Moskva odločno zanika. Ruski politiki so tudi zatrjevali, da je zastrupitev del zarote Zahoda, da vzpodbudi protirusko razpoloženje pred ruskimi predsedniškimi volitvami, ki so bile konec tedna, ali pred svetovnim nogometnih prvenstvom.

Če bi sodelovala Rusija, bi bila oba že mrtva

Ruski znanstvenik Leonid Rink pa je danes za ruske medije potrdil, da je v začetku 90. let minulega stoletja sodeloval pri uradnem programu za izdelavo živčnega strupa novičok, za katerega Velika Britanija trdi, da je bil uporabljen v napadu. Rink je tudi ocenil, da bi bila oba že mrtva, če bi bila v napad nanju vpletena Rusija.

»Še vedno sta živa. To lahko pomeni bodisi da sploh ni šlo za novičok, ali je bil slabo načrtovan in lahkomiselno izpeljan,« je še dejal Rink, ki je 27 let delal v državnem laboratoriju v zaprtem mestu Šihan. »Velika skupina znanstvenikov v Šihanu in Moskvi je delala na novičoku,« je dodal. Razvoj novičoka je bil temelj Rinkovega doktorata.