Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je na mobilni telefon od neznanega pošiljatelja prejel več SMS-sporočil z grožnjami zoper njega in njegove otroke, je danes sporočil Jazbec. Grožnje je policiji prijavil v ponedeljek zvečer, dodatno pa jih je danes obvestil o grožnji, ki jo je prejel v zgodnjih torkovih urah. Sporočil je tudi, da bo zaprosil za policijsko zaščito. Do nje guvernerji Banke Slovenije sicer niso upravičeni avtomatično, ampak z odredbo generalnega direktorja policije, »če je zaradi opravljanja njihove funkcije oziroma opravljanja javnih nalog resno ogroženo njihovo življenje in telo«. V primeru visoke ogroženosti policija varuje tudi njihove družinske člane.

Verbalni napadi in medijski linč

Jazbec je preko Banke Slovenije javnost seznanil, da o storilcih ne želi ugibati. »Si pa upam trditi, da sem trn v peti zlasti vsem, ki so s sanacijo izgubili denar,« je zapisal ter navedel, da je bil v zadnjih letih deležen verbalnih napadov mimoidočih na cesti ter »medijskega linča«. »Pozive k linču so mediji nekritično objavljali v pismih bralcev. V enem od njih je avtor, član ene od civilnih iniciativ imetnikov izbrisanih delnic oziroma podrejenih obveznic bank, posameznikom, ki smo sodelovali pri sanaciji, zagrozil, da nas bo, če pristojni organi ne bodo speljali postopkov zoper nas, 'ljudstvo pri naslednjem uporu linčalo',« je zapisal.

Med tistimi, ki so bili najbolj kritični do načina sanacije bank, sta bila Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki ga vodi Kristjan Verbič, ter Civilna iniciativa izbrisani mali delničarji NKBM, ki jo zastopa Peter Glavič. »Uporabili smo vsa pravna sredstva, v medijski komunikaciji pa smo kljub upravičenemu ogorčenju ostali v mejah sprejemljivega,« je dejal Verbič ter poudaril, da je sovražni govor obsojanja vreden. Tudi Glavič, ki za opis Jazbečevega dela izbira zelo ostre besede, je poudaril, da njegova iniciativa nima nič s kakršnimi koli grožnjami.

Guverner Jazbec je bil sicer v ponedeljek dokončno potrjen za člana sveta enotnega odbora za reševanje pri evropski bančni uniji. Kdaj bo prenehal opravljati funkcijo guvernerja, naj bi bilo znano v prihodnjih tednih, so sporočili iz Banke Slovenije. Potem bo Jazbec imenoval svojega namestnika, predsednik Borut Pahor pa naj bi novega guvernerja iskal po volitvah.