Slovenska nogometna reprezentanca je v zimskih razmerah na Brdu pri Kranju začela novo poglavje pod vodstvom selektorja Tomaža Kavčiča. Osvežena izbrana vrsta bo do jesenskega začetka lige narodov pilila formo na prijateljskih tekmah. Slovenijo prvi preizkus čaka v petek v Celovcu proti Avstriji, štiri dni pozneje pa bo v Stožicah gostovala po kakovosti slabša Belorusija.

Treningi odslej pod videonadzorom

Novi selektor je v bundi s spuščeno kapuco pred vsemi igralci zakorakal na očiščeno igrišče nacionalnega nogometnega centra, kjer je že čakalo vsaj petnajst žog in stožcev. Kakšno minuto pred Kavčičem sta iz garderobe prišla pomočnik Igor Benedejčič in videoanalitik Dejan Kopasić. Nekdanji začasni trener Olimpije se je ob igrišču ustavil ob visokem drogu, na katerega so v dopoldanskem času pripeli kamero, ki bo odslej posnela vsako akcijo. Nogometaši so se najprej razgibali v sobi za novinarske konference, kjer so morali umakniti stole in mize, da je bilo dovolj prostora za vse. Ko so si nadeli kape in rokavice, so dobro uro pred mrakom ob temperaturi nič stopinj Celzija in rahlem vetru ogreli telo z lahkotnim tekanjem v krogu, medtem ko je trener vratarjev Borut Mavrič na drugi strani igrišča s streli od daleč preizkušal formo rezervistov Vida Belca in Jana Koprivca.

Pod selektorjem Kavčičem je ozračje okoli reprezentance takoj postalo bolj sproščeno kot pri njegovem predhodniku Srečku Katancu. Odslej bosta ob vsakem zboru za javnost vedno odprta uvodna treninga, novi režim pa je prijaznejši tudi do fotoreporterjev in snemalcev, ki so lahko svoje delo opravljali tik ob igrišču. Kavčič na prvem treningu v funkciji selektorja ni veliko govoril, saj vadba ni bila posvečena taktiki. Igralci so vadili predvsem igro na malem prostoru, ko nista bila dovoljena več kot dva dotika z žogo. Selektor se je oglasil le takrat, ko je bilo treba povzdigniti glas. »Več se pogovarjajte med seboj. Želim več komunikacije,« se je vsaj dvakrat zaslišalo, kako je nagovarjal svoje varovance. Zunanji trening so v takšnem mrazu, da so skozi čevlje zebli prsti na nogah, izpustili vodilni zvezdniki Jan Oblak, Josip Iličić in Kevin Kampl, medtem ko so trening v reprezentančni bazi na Brdu zamudili Benjamin Verbič, Robert Berič in Rajko Rotman.

Motivirani Iličić, kapetan očitno Jokić

Po letu dni in pol je medijski molk na reprezentančnih akcijah prekinil umetnik Josip Iličić. Sam pravi, da mu je oddaljitev od novinarjev pomagala pri boljših predstavah na igrišču. Na Gorenjsko je prispel s sijajno popotnico treh golov, ki jih je v italijanski ligi v dresu Atalante zabil Veroni. Za dosežek mu je s sporočilom SMS čestital tudi nekdanji selektor Katanec. »Tekma z Verono je že preteklost. Naslednji izziv je petkov obračun z Avstrijo. Iskreno lahko povem, da imam ogromno motivacijo. Močno si želim zaigrati na velikem tekmovanju,« je začel razlagati Josip Iličić, ki se je razveselil vrnitve Kevina Kampla v reprezentanco. Slovenija bi lahko na sredini igrišča z dvojcem Iličić-Kampl hitro dobila novo dimenzijo.

Iličić pričakuje, da bo Slovenija pod selektorjem Kavčičem igrala sproščeno in vedno na zmago. »Jaz sem že po duši zmagovalec. Zmagovati želim tudi na treningih. Vedno bo tako,« je poudaril. Iličić je po slovesu Boštjana Cesarja postal eden od kandidatov za položaj kapetana, vendar o tem ne razmišlja: »Kapetani moramo biti vsi skupaj. Vsak mora prevzeti svojo odgovornost, saj lahko le s skupnimi močmi dosežemo uspeh.« V reprezentančnem taboru danes še niso uradno sporočili, kdo bo na položaju kapetana nasledil Cesarja, ki je rekorder po številu nastopov za Slovenijo. Očitno ima največ možnosti najizkušenejši Bojan Jokić, ki že več kot dvanajst let igra za reprezentanco.