Danes je že vsaki peti zapornik v japonskih zaporih starejši od 65 let, vedno več zapornikov pa je ženskega spola. Te v starejših letih, podobno kot v Sloveniji in mnogih drugih državah, večkrat predstavljajo najrevnejši segment populacije. Skoraj polovica žensk, starejših od 65 let, živi v revščini, medtem ko v istem starostnem obdobju v revščini živi le slabih 30 odstotkov moških.

Po napovedih, ki jih je japonska vlada predstavila z novim modelom pokojninskega sistema, bo v bližnji prihodnosti ena od štirih starejših Japonk živela pod pragom revščine, številka pa se bo samo povišala za neporočene oziroma ločene ženske. Polovica teh bo živela pod pragom revščine.

Vedno več starejših prepuščenih samim sebi

Ob finančnem primanjkljaju starejših posameznikov je treba upoštevati tudi vedno manjšo dostopnost skrbi za starejše. V preteklosti je bila skrb za starejše v domeni družin, kar pa se hitro spreminja. Za javno oskrbo v zadostni meri ni poskrbljeno, ker si starostniki in njihove družine ne morejo privoščiti zasebne institucionalizirane oskrbe, zato je vedno več starejših prepuščenih sami sebi.

Med letoma 1980 in 2015 se je število starejših, ki na Japonskem živijo sami, povišalo za več kot šestkrat. Danes na Japonskem samih živi skoraj 6 milijonov starejših in tudi večina posameznikov, ki se na stara leta znajdejo v zaporih, je pred tem zunaj živelo samih. V raziskavi, opravljeni lansko leto v Tokiu, so ugotovili, da je več kot polovica starejših, ki so ujeli med manjšo krajo v trgovini, živelo samih, 40 odstotkov jih ni imelo družine ali je z njo redko komuniciralo. To so starejši, ki se v pomanjkanju denarja, bližine in ob drugih problemih, nimajo na koga obrniti.

Zapor kot socialna pomoč

Veliko starejših žensk se v tamkajšnje zapore vrača večkrat, vedno zaradi manjših kraj v lokalnih trgovinah. Včasih gre za oblačila, hrano, zdravila za prehlad, knjige, pomarančni sok – to je le nekaj izmed reči, ki so jih zapornice navedle v preiskovalnem prispevku, objavljenem na portalu Bloomberg. »Prvič, ko sem bila zaprta, sem bila stara 70 let. Razmišljala sem o svojem življenju. Nisem hotela domov in nikamor drugam nisem mogla. Edini način je bil zaprositi za pomoč v zaporu«, je dejala ena izmed zapornic.

Druga je pojasnila, da je pred zaporom, kot mnoge druge, živela na socialni pomoči. »Težko je bilo. Zunaj se nimam ničesar za veseliti.« Več zapornic, ki so sodelovale v projektu, je potrdilo, da je življenje zanje v zaporu bolje kot zunaj. Imajo hrano, delo in družbo, hkrati pa veliko manj skrbi.

Japonska je sicer ena najstarejših družb na svetu. Dobrih 27 odstotkov Japoncev je starejših od 65 let, kar je dvakrat več kot na primer v Združenih državah Amerike.