Navajeni smo, da vsak dan očistimo kuhinjo, odnesemo smeti, pobrišemo mizo. Očistimo torej tisto, kar vidimo. Kako pa je s sesanjem? Sesamo dovolj pogosto? Živimo v dovolj čistem zraku?

Na Zemljo dnevno pade 60 ton prahu

Ste vedeli, da na Zemljo vsak dan prileti 60 ton prašnih delcev iz vesolja? Iz Sahare pa vsake štiri sekunde »krene« za en vagon prahu. Ves ta prah pride tudi v naše domove in pristane na pohištvu, na tleh, kavčih in v posteljah. Vsebuje različne stvari - od odmrle kože, zemlje in delcev insektov do vlaken iz oblačil. Raziskave kažejo, da na dan zaužijemo od 50 do 100 miligramov prahu. Redkeje ko sesamo, več prahu zaužijemo.

Vdihavanje delcev prahu lahko povzroči težave z dihali

Poleg prahu nam v naših domovih družbo delajo tudi pršice, ki lahko povzročijo številne zdravstvene zaplete, kot so težave z dihali in s kožo. Te težave so lahko še bolj izrazite pri tistih, ki imajo alergijo na pršice. Vsakodnevno sesanje je v tem primeru pravzaprav nuja, saj prispeva k občutno boljšemu počutju in k zmanjšanju tovrstnih težav, vdihavanje zraka, polnega prahu, pa je nezdravo tudi za tiste, ki alergije na pršice nimajo.

Dlje ko delci ostanejo na preprogi, težje jih odstranimo

Delci prahu in ostankov hrane, ki jih ne posesamo takoj, tonejo vse globlje v vlakna preproge. Delce namreč vsakič znova pohodimo in dnevno dodajamo še delce, ki se držijo podplatov copat ali nogavic. Če s sesanjem odlašamo, jih je vse težje odstraniti, in zateči se moramo h globinskemu čiščenju, kar običajno predstavlja dodaten strošek.

Kako pogosto torej sesati?

Strokovnjaki za čiščenje prostorov pravijo, da je treba sesati tolikokrat tedensko, kolikor oseb v gospodinjstvu uporablja določen prostor. Če imamo majhne otroke ali hišne ljubljenčke, je priporočljivo sesati vsak dan, kar še posebno velja za bivalne prostore.

Kako si lahko sesanje olajšamo?

Ker je sesanje zamudno, za marsikoga pa tudi fizično naporno, so nam pri zagotavljanju čistega zraka v posebno pomoč vakuumski robotski sesalniki. Vse delo namreč opravijo sami in ker gre za robote, lahko neutrudno, enako temeljito in brez pritoževanja sesajo tudi večkrat na dan. Njihova prednost je tudi v tem, da prahu pri sesanju ne dvigujejo. Posesajo tudi prah iz zraka, s čimer se dodatno zmanjša še količina prahu na policah. Vam pa ostane čas, ki ga lahko preživite po svoje. V čistem in zdravem zraku.

Osebni robotski hišni pomočnik

Najsodobnejši robotski sesalniki, kot je iRobot Roomba 980, temeljito očistijo tudi kote, se samodejno vključijo po programu, ki ga nastavimo, in se po opravljenem delu sami vrnejo v bazo. Ker so povezani z internetom, jih lahko vključimo od kjer koli in sledimo njihovemu delu. Skoraj tako kot bi imeli osebnega hišnega pomočnika.