Kozarci za pivo so poleg podstavkov, pepelnikov, za tiste najdrznejše pa tudi tabel, na katerih navadno pišejo dnevne barske specialitete, najbolj priljubljeni predmeti kraje iz barov. Tako je lastnik lokala Bruges Beerwall cafe v belgijskem mestu Brugge, ki letno privabi veliko turistov, na svoje kozarce nastavil kar manjše alarme. Sprva se mu je stvar zdela smešna, a ko je ob koncu leta izračunal, koliko kozarcev izgine iz njegovega lokala kot spominek, je bila številka precej večja, kot je mislil.

»Vsako leto zgubimo okoli 4000 kozarcev. Posebno so turisti tisti, ki jih jemljejo največ, in iz nekega razloga mislijo, da jim s tem, ko kupijo pijačo, kot darilo pripada še kozarec,« je povedal Philip Maes, lastnik lokala. Za svoj sistem varovanja je moral sicer odšteti precej denarja, a ker je njegov lokal del trgovine, so bila varovala pri vratih postavljena že prej, tako da je moral investirati zgolj v alarme za kozarce.

Čevelj kot garancija za kozarec

Drugi bari v Belgiji pa so se tatov lotili drugače. V baru Dulle Griet, ki se nahaja v mestu Gent, so znani po svoji pestri izbiri piva - imajo ga namreč kar 500 vrst. Skoraj vsakega je potrebno piti iz posebnega kozarca, ki še poudari njegovo aromo, zato so tudi njihovi kozarci precej dragoceni. Da bi jih obdržali čimveč, od gostov za kavcijo zahtevajo čevelj, ki ga morajo, če želijo pri njih popiti pivo, postaviti v leseno vedro. Vedro potem po škripcu povlečejo do stropa, tako da ga brez dovoljenja lokala nihče ne more na hitro pograbiti.

»Vedro je zdaj postalo že prava atrakcija. Za nas pa še vedno ostaja garancija, da kozarca nihče ne odnese s sabo,« pravi Alex Devriendt, lastnik lokala. »Turisti s seboj želijo odnesti spomin. Pozimi tudi izgine veliko več kot poleti, saj imajo na sebi plašče, pod katerimi lahko marsikaj skrijejo,« dodaja.