Norvežani so na finalu turneje Raw Air potrdili, da so rojeni letalci. Na smučarskih poletih v Vikersundu, največji letalnici na svetu, so dobesedno pometli s konkurenco v zahtevnih razmerah, v katerih je bila kaznovana prav vsaka napaka. Na ekipni tekmi je bila njihova premoč takšna, da so imeli zmago zagotovljeno že po sedmih skokih. Robertu Johanssonu torej sploh ne bi bilo treba več skočiti, a je kot zadnji z najdaljšim poletom dneva, dolgim 240,5 metra, potrdil mojstrstvo in napovedal kandidaturo za zmago na tekmi posameznikov.

Danes je 27-letni Johansson vlogo favorita povsem upravičil. Nosilec kar treh kolajn z olimpijskih iger v Pjongčangu (zlato z ekipo, dvakrat bron med posamezniki) je v velikem slogu prišel do prve zmage v karieri. V prvi seriji mu je trener Alexander Stöckl znižal zaletišče, v finalu pa je odločno napadel z drugega mesta in z najdaljšim poletom, dolgim 246 metra, letos v Vikersundu zasluženo zmagal pred rojakoma – Andreasom Stjernenom, ki je dobil prvo letošnjo tekmo v poletih na Kulmu, in letošnjim svetovnim prvakom v poletih Danielom Andrejem Tandejem.

Stoch ima že drugi veliki globus

Poljak Kamil Stoch (danes šesti) je po novoletni turneji postal še skupni zmagovalec norveške turneje štirih skakalnic. Za slavje na Norveškem, kjer je za končni seštevek štelo kar 16 skokov, je prejel posebno denarno nagrado, 60.000 evrov, ki je tako trikrat večja kot za prvo mesto na veliko bolj prestižni in odmevni novoletni turneji. Stoch je tudi že skupni zmagovalec svetovnega pokala, saj ima pred finalom v Planici že 253 točk prednosti pred Nemcem Richardom Freitagom. 30-letni Poljak bo tako v nedeljo prejel drugi veliki kristalni globus v karieri, prvega je leta 2014.

Slovenci so si s tretjim mestom na ekipni tekmi in četrtim Domna Prevca ter še štirimi tekmovalci v finalu priskakali dobro popotnico za finale zime doma v Planici. Domen Prevc je bil v soboto osmoljenec. Potem ko je v prvi seriji poletel 237,5 metra, je v drugi seriji pristal že pri 132 metrih in bil zelo potrt. A soborci Jernej Damjan, Tilen Bartol in Peter Prevc so ga hitro potolažili, saj so Slovenijo vrnili na zmagovalne stopničke. Tudi drugo mesto ni bilo daleč, a je bil v neposrednem obračunu Stoch boljši od Petra Prevca.

Danes je 18-letni Domen Prevc razgrnil ves svoj talent in neustrašnost ter s šestega mesta po prvi seriji poletel tik pod oder za zmagovalce. Kako fantastičen je bil Domnov finalni polet, dolg 239,5 metra, razkrijejo številke, saj je zanj dobil enako število točk kot zmagovalec Johansson, ki ga je sicer preskočil za 6,5 metra, a je prejel veliko slabše ocene za slog, ker ni doskočil v telemark.

»V soboto je bil moj položaj na zaletišču preveč pokončen, zato ni bilo pravega odriva iz nog in mi je preprosto zmanjkalo višine za prvi del leta. Iz tega ponesrečenega poleta sem se naučil marsikaj, zato sem v nedeljo skakal z manj tveganja. Poleta nista bila popolna, a v seštevku sem vseeno zadovoljen s prikazanim. Zelo sem užival v boju s tekmeci. Norvežani skačejo tehnično zelo lepo, z veliko pravih občutkov, užitek jih je gledati,« je vtise strnil Domen Prevc.

Peter Prevc pred Planico ne bo veliko razmišljal

Brat Peter ga je za nedeljsko predstavo pohvalil tako, da ga je pokroviteljsko potrepljal po glavi. Peter Prevc je osvojil 14. mesto, potem ko je bil po prvi seriji šele 26., saj je naredil grobo napako na odskočni mizi. »Ko sem odhajal na finalni polet, sem bil zelo jezen. Drugi polet mi je lepo uspel (sedmi izid finalne serije, op. a.), kar pomeni zadoščenje ob koncu turneje, a grenak priokus ostaja. Turneja je bila večji psihični kot fizični napor. Zahtevano je predvsem vsakodnevno razmišljanje, kaj lahko izboljšaš. Pred Planico ne bom veliko razmišljal, ampak bo treba osvežiti noge in telo, da bom že s prvim poletom v četrtek nadaljeval tam, kjer sem zaključil v Vikersundu,« je menil Peter Prevc.

Potem ko je bil Tilen Bartol v soboto sploh prvič v karieri na stopničkah na tekmi svetovnega pokala, je imel danes s sedmim mestom po prvi seriji znova odlično izhodišče, a je v finalu zdrsnil na 13. mesto. Jernej Damjan je bil 24., Nejc Dežman 28., Anže Lanišek pa se ni uvrstil v finale. »Domen je naredil dva vrhunska poleta. Škoda, da ni stopničk, saj sem malo računal na slabše razmere pri skokih zadnjih treh Norvežanov, a ni bilo tako. V ospredju so resnično najboljši, mi pa smo dosegli lep ekipni uspeh in zelo sem zadovoljen. Tekma je bila zelo zahtevna. Peter Prevc je imel težke pogoje med prvim skokom, Damjan, Bartol in Dežman pa med drugim. Vse skupaj je lepa popotnica za Planico. Stopničke med posamezniki smo prihranili za Planico,« je nastop ocenil slovenski selektor Goran Janus.

Finale sezone bo v Planici, kjer bo v sredo preizkus letalnice, v četrtek trening in kvalifikacije (v njih bo nastopilo 13 Slovencev), v petek tekma posameznikov, v soboto moštvena preizkušnja in v nedeljo veliki finale 30 najboljših v skupnem seštevku svetovnega pokala.